• maandag 25 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WISSELKOERS ZAL BLIJVEN STIJGEN ZOLANG MONETAIRE AUTORITEITEN NIET INGRIJPEN’

| dagblad de west | Door: Redactie

De wisselkoers gaat stijgen en blijft stijgen als je alleen maar toekijkt. Beleidsmakers kunnen toch niet de toeschouwers zijn. Het is alsof ze in het circus maar in het publiek zijn gaan zitten en de dieren hun ding laten doen met de verwachting dat het goed afloopt; het is dan niet gek dat dit gebeurt”, zegt een econoom tegenover de redactie.

Verder zegt de econoom, dat de mensen die de koers bepalen in het platform zitten dat zogenaamd naar een oplossing moet zoeken om de koers te stabiliseren. De Centrale Bank en het ministerie van Financiën moeten de markt overnemen, want

die hebben de wet achter zich en die moeten aan het werk gezet worden.

De governor van de Centrale Bank, Maurice Roemer, liet in een persbericht weten, dat de SRD een 85% dekking heeft, maar volgens de econoom, kan het ook 67% dekking zijn, want wettelijk mag de dekking van de SRD ook 50% zijn.

In september liet de Centrale Bank weten dat in het kader van het programma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Surinaamse overheid geen nieuwe leningen in binnen- en buitenland kan sluiten. In de plaats van het sluiten van binnenlandse en buitenlandse commerciële leningen, krijgt de overheid

van de CBvS toegang tot financiële middelen (in de vorm van betalingsbalanssteun, begrotingssteun en projectfinanciering in vooral US-dollars) van internationale en regionale financiële instellingen zoals het IMF, de Wereldbank, Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en Caribbean Development Bank (CDB).

“Naast de financiële ondersteuning van de internationale instellingen, kan de overheid ook putten uit haar mijnbouwontvangsten. Indien de overheid deze financiële middelen aanspreekt, dient zij deze uitsluitend te verkopen aan de Centrale Bank. Hierdoor nemen enerzijds de internationale reserves (IR) van de Centrale Bank en anderzijds de SRD-tegoeden van de overheid bij de Centrale Bank toe.

Het verkopen van vreemde valutategoeden door de overheid aan de Centrale Bank heeft te maken met het feit dat haar belastinginkomsten niet toereikend zijn om haar lopende uitgaven te dekken. Zolang de overheid haar SRD-tegoeden bij de Centrale Bank niet opneemt, is er geen sprake van geldschepping en is de toename van de bankbiljetten in circulatie niet toe te schrijven aan de staat”, benadrukt de CBvS.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie