• dinsdag 21 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wie is de walvis in het reçu-schandaal?

| suriname herald | Door: Redactie

In ieder schandaal is er een mastermind, een walvis. Wie o wie is het in reçu-schandaal dat Suriname slapeloze nachten bezorgd? De inkt van mijn eerder artikel over de rol van de aap bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) maar ook in de gezondheidszorg, is nog niet eens droog of er is weer nieuws over een nieuw schandaal. En zo stapelen de schandalen zich op; Surfin, HGSP, dat met het Italiaanse bedrijf, Sabaku, Kroonenburg.

Het Openbaar Ministerie heeft binnenkort een nieuw gebouw nodig want het aantal dossiers neemt steeds meer opslagruimte en ook personeel in beslag.

Een aantal constateringen op een

rijtje:

Starreveld Surinaamse stijl
Het systeem Suriname, het hele overheidsapparaat, welk ministerie of instituut danook, (niet alleen Financiën en de CBvS, maar ook het ministerie van Volksgezondheid, (minister Amar Ramadhin niet boos zijn op mij, laat wat er nu gebeurt bij Financiën een eyeopener voor u zijn wat voor rot er ook in de gezondheidszorg zit en wie daar de walvissen zijn, en andere ministeries), ook de Surinaamse banken, missen een gedegen administratieve organisatie en adequate interne controle (AO/IC).

Als register operational auditor, kan ik u met zekerheid vertellen dat Suriname als land en systeem, een specifiek studieobject is op dit vlak

en wellicht een boek waard is (lees zeker het boek van Hans Moison, Een bank in Suriname – Pe a moni de?, om alvast de basis te begrijpen van hetgeen er structureel mis is in Surinaamse organisaties).

Alle economen, registeraccountants (Robert van Trikt ook), registered auditors, hebben allemaal in hun eerste college de bundel van Starreveld onder hun neus gehad maar de implementatie laat, zoals met meerdere dingen in Suriname, veel te wensen over.

De administratieve organisatie zoals Starreveld die voorschrijft en waar ook de Surinaamse deskundigen in onderwezen zijn, is de afgelopen decennia op z’n Surinaams toegepast. Men heeft de leer van Starreveld juist gebruikt om het systeem te kraken, uit te hollen en juist fraudegevoelig, met allerlei gaten, op te zetten. Generaties lang hebben de “Administratieve Marxisten” huisgehouden en de aap met het pistool z’n gang laten gaan.

President Chan Santokhi zou nu een aantal goede Nederlandse forensische lui moeten invliegen en de hele administratieve organisatie van alle ministeries goed moeten laten doorlichten.

De criminelen zijn beter georganiseerd dan de overheid
Wat dit reçu-schandaal ons zeker leert is dat dit waarschijnlijk niet de eerste keer is dat dit trucje is uitgehaald. Bij alle ministeries zou dit kunnen gebeuren en is het wellicht al vaker gebeurd in de een of andere vorm. Waar te beginnen met onderzoeken?

Radeloosheid ten top. De criminele organisatie die hierachter zit, de Walvis, heeft dit eerder en vaker gedaan. Mogelijk vaker onder de NDP-regering. Als men het heeft over wat er allemaal gestolen is dan is dit schandaal een goed startpunt. De gaten in het systeem waren en zijn al langer bekend en zijn nu aan het licht gekomen omdat meer mensen meekijken. In de oude jaarrekeningen die nu opgesteld zijn ga je de fraude niet kunnen opmerken. Hiervoor is uitgebreider onderzoek nodig. Feit is dat de criminelen beter georganiseerd zijn dan de overheid.

Deze regering is niet in control
Welke regering is dat wel geweest? Wie dan wel? De schandalen stapelen zich op. Men spreekt nu over een bacove republiek. Ik spreek over een land, een systeem, een overheidsapparaat met haar instituten, waarvan de administratieve organisatie en interne controle compleet achterhaald en verwoest zijn in de afgelopen 46 jaar. En als men goed onderzoekt zal blijken hoe groot de rot is bij alle ministeries en instituten, Douane, Belastingdienst, gezondheidszorg, openbare werken, sociale zaken, allemaal!

Optreden wordt lastig. Men regeert met veroordeelden, velen zijn veroordeeld maar regeren nu en of hebben geregeerd en krijgen binnenkort een staatsbegrafenis. Dus minister Armand Achaibersing laten gaan of opofferen, dat zou door Petrus aan de poort van hemel en de hel, op z’n minst als een dilemma ervaren worden.

Hoewel minister Achaibersing niets heeft verdiend aan het reçu-schandaal, mogelijk niet medeplichtig is aan deze oplichting, is hij wel verantwoordelijk als minister. Ik betreur het ten zeerste dat minister Achaibersing op deze manier z’n carriere als minister doorloopt. Hij heeft hard gewerkt aan het schuldsaneringsproces van Suriname. Een van de ministers die het absoluut niet verdient om z’n carrière zo te doorlopen, in een van de moeilijkste financiële tijden van Suriname, crisis op crisis, en wellicht zo te moeten beëindigen.

Zoiets wens je een goede professional niet toe. Minister Achaibersing blijft wat mij betreft een van de betere ministers die Suriname ooit heeft gekend, waarvan akte. Achaibersing is niet de walvis, zeker niet de mastermind. Wie is dan wel de walvis? Zit die lekker in z’n villa aan de Surinamerivier, aan de Borgoe, het allemaal te aanschouwen of is er een andere walvis die rondzwemt diep in de Surinamerivier?

Dr. Ashwin Ramcharan RO


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie