• zaterdag 05 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VERZETSMUSEUM AMSTERDAM BESTEEDT VOOR HET EERST AANDACHT AAN SURINAME

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Surinaamse mannen en vrouwen in de Schutterij, samen met Amerikaanse troepen in parade-uniform op het Gouvernementsplein (Onafhankelijkheidsplein).

Er zal in Nederland voor het eerst in zijn geschiedenis een permanente tentoonstelling plaatsvinden het Verzetsmuseum Amsterdam over Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De nieuwe expositie, getiteld “De Tweede Wereldoorlog en de voormalige Nederlandse koloniën”, wordt op woensdag 2 oktober officieel geopend door burgemeester Femke Halsema en is vanaf de volgende dag toegankelijk voor het publiek.

Na de succesvolle heropening van het Verzetsmuseum eind 2022, waarin de Tweede Wereldoorlog met meer nuance werd gepresenteerd, richt deze nieuwe tentoonstelling zich specifiek op de impact van de

oorlog op de voormalige Nederlandse koloniën.

De expositie belicht de rol die Suriname en de Nederlands-Caribische eilanden, waaronder Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten, hebben gespeeld toen Nederland in de Tweede Wereldoorlog verwikkeld raakte. Daarnaast worden de maatschappelijke veranderingen, het groeiende activisme en de roep om onafhankelijkheid in de koloniën onder de loep genomen.

De tentoonstelling belicht ook de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Suriname en op de eilanden, die daar waren gestationeerd om de vitale grondstoffenindustrie te beschermen tegen Duitse aanvallen. Deze militaire aanwezigheid droeg bij aan een versterkt gevoel van eigenwaarde en gelijkheid onder de lokale bevolking, een thema dat

in verschillende persoonlijke verhalen terugkomt.

Met meer dan dertig persoonlijke verhalen biedt de tentoonstelling een diepgaande blik op de ervaringen van de inwoners van de voormalige koloniën. Een Surinaamse schutter deelt hoe de dienstplicht tijdens de oorlog bijdroeg aan een gevoel van gelijkheid: “Dat die blanke jongens hetzelfde moesten doen als die zwarte jongens gaf meer zelfvertrouwen.” Daarnaast wordt de cruciale rol van Suriname en de eilanden in de oorlogsindustrie belicht, zoals de productie van bauxiet in Suriname en de brandstofraffinaderijen op Aruba en Curaçao.

Een ander opvallend verhaal in de tentoonstelling is dat van de Curaçaose activist Pedro Medardo de Marchena. Tijdens de oorlog werd De Marchena gevangen gezet omdat hij als “gevaarlijk voor de rust en algemene veiligheid” werd beschouwd.

UNITEDNEWS

 

 

 

 

 

| united news | Door: Redactie