• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VEROORDEELDE BOUTERSE MOET ZICH VRIJDAG MELDEN BIJ DE GEVANGENIS

| united news | Door: Redactie

Bron: Algemeen Dagblad | Foto Bron: ANP 

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse moet zich vrijdag melden bij de gevangenis om zijn straf van 20 jaar uit te zitten voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname bekendgemaakt. Ook de vier andere veroordeelden moeten zich melden.

Bouterse (78) werd afgelopen 20 december na een strafproces van zestien jaar door het Hof van Justitie definitief veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden. Hij gaf als legerleider destijds opdracht voor de arrestatie, marteling en executie van vijftien tegenstanders van zijn regime. Het hof liet Bouterse niet gelijk

arresteren, zoals justitie eiste.

De afgelopen weken was onduidelijk waar Bouterse verbleef en of hij een gratieverzoek zou indienen bij president Chan Santokhi. Dat laatste was zijn enige mogelijkheid om nog onder een celstraf uit te komen. Maar Irvin Kanhai, de advocaat die Bouterse tijdens het hele proces bijstond, diende geen verzoek in.

Deze week werd bekend dat Bouterse nieuwe advocaten heeft. Die hebben justitie gevraagd om uitvoering van het vonnis op te schorten, maar de procureur-generaal heeft dat afgewezen.

Het OM in Paramaribo heeft Kanhai schriftelijk laten weten dat het vonnis zal worden uitgevoerd. De oud-president moet zich vrijdag melden bij de

gevangenis.

Ook vier andere veroordeelde ex-militairen – Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe, Iwan Dijksteel en Benny Brondenstein – moeten zich die dag op verschillende locaties melden om hun straf uit te zitten. Zij zijn veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Het advocatenteam van Bouterse eist meer uitleg over het besluit van het OM. Ondertussen heeft de advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, veiligheidsdiensten gevraagd om alert te zijn. Hij heeft aanwijzingen dat er mogelijke onlusten op komst zijn.

De Decembermoorden

De Decembermoorden waren een reeks executies die plaatsvonden in Suriname op 8 december 1982. Vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse werden in de nacht van 7 op 8 december gearresteerd en vervolgens gefolterd en geëxecuteerd.

De slachtoffers waren onder meer journalisten, politici, advocaten en vakbondsleiders. De executies werden gepleegd om een einde te maken aan de democratische oppositie tegen het regime van Bouterse.

De Decembermoorden vormen een van de donkerste periodes uit de recente Surinaamse geschiedenis. De zaak leidde tot een jarenlange strijd voor gerechtigheid voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

De impact van het vonnis

Het vonnis tegen Bouterse is een belangrijke stap in de strijd voor gerechtigheid voor de slachtoffers van de Decembermoorden. Het is het eerste keer dat een Surinaamse president is veroordeeld voor oorlogsmisdaden.

Het vonnis zal waarschijnlijk ook een impact hebben op de politieke situatie in Suriname. Bouterse is een controversiële figuur die nog steeds veel aanhang geniet in het land. Het is te verwachten dat zijn veroordeling tot onrust en spanningen zal leiden.

Het is nog onduidelijk wat er met Bouterse zal gebeuren nadat hij zich heeft gemeld bij de gevangenis. Hij kan zijn straf in Suriname uitzitten, maar hij kan ook worden uitgeleverd aan een ander land waar hij ook wordt vervolgd.

CRIME

 

 

| united news | Door: Redactie