• vrijdag 01 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VERKIEZINGSRACE TUSSEN TRUMP EN HARRIS | WAT ZEGT DE BEURS?

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Vice-president Kamala Harris en voormalig president Donald Trump | Bron: MSN

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen minder dan een week verwijderd, wordt de strijd tussen voormalig president Donald Trump en vice-president Kamala Harris steeds spannender.

Naast de peilingen wijzen historische beursgegevens op een mogelijke voorspeller: de Dow Jones-index.

Uit een recente analyse van onderzoeksbureau Leuthold Group blijkt dat de prestaties van de Dow Jones Industrial Average een verrassend voorspellende waarde kunnen hebben. De Dow, die dit jaar al met bijna 12% is gestegen, zou de kans voor Harris kunnen vergroten als hij sterk blijft. Als de beurs echter verzwakt, kan dit in het

voordeel van Trump werken. Volgens een gevestigde vuistregel wint de zittende partij vaak als de beurs in de drie maanden vóór verkiezingsdag stijgt. Op basis van de S&P 500 wist deze methode 20 van de afgelopen 24 verkiezingsuitkomsten juist te voorspellen.

Leuthold verfijnde deze methode echter door naar de Dow Jones te kijken over een kortere periode van 11 weken voor de verkiezingen.

Het resultaat: de Dow voorspelde 22 van de afgelopen 24 verkiezingen correct, met een nauwkeurigheid van maar liefst 92%. Alleen de herverkiezing van Dwight Eisenhower in 1956 en de winst van Richard Nixon in 1968 werden gemist, beide in

tijden van politieke spanning.

Toch zijn er beperkingen aan deze methode. Omdat de voorspelling afhankelijk blijft van de beurs tot aan de verkiezingsdag, kan veel nog veranderen. Zo daalde de Dow afgelopen maandag plots met 399 punten, wat de onvoorspelbaarheid van de markt benadrukt. Daarnaast wijst Leuthold zelf op een mogelijke vertekening: de gekozen tijdsperiode van 11 weken lijkt wellicht afgestemd om specifieke resultaten te laten zien, een “onverholen oefening in curve-fitting,” aldus het onderzoeksbureau.

Ondanks deze nuances valt er iets te zeggen voor de benadering van Leuthold. De Dow bereikte vorige week nog een recordhoogte, gesteund door een sterke arbeidsmarkt. Harris behoudt daarnaast een kleine, consistente voorsprong in de peilingen en lijkt economisch terrein te winnen bij bepaalde kiezersgroepen, traditioneel een sterk punt van Trump.

Toch zou slechts 58% van de Amerikaanse huishoudens aandelen bezitten, volgens het Pew Research Center, en is de beurs voor veel kiezers slechts een deel van het grotere economische plaatje. Het belang van buitenlandse kwesties, immigratie en de kandidaten zelf kan bovendien de invloed van de beurs overschaduwen. Harris is lid van de zittende partij, maar niet de huidige president, wat de complexiteit van de uitkomst verder vergroot.

De marktcijfers bieden dus een interessante graadmeter voor de verkiezingen, maar of de Dow uiteindelijk de doorslag geeft, blijft afwachten. De race blijft onzeker en kan nog alle kanten op.

UNITEDNEWS|USA-ELECTIONS

 

| united news | Door: Redactie