![](/sites/default/files/styles/news_feed_image/public/feed_images/6-ZEKER-Vandaag-in-1844.jpg?itok=uxlcE9Y8)
Vandaag in 1844: Dominicaanse Republiek roept onafhankelijkheid uit als soevereine staat
| dagblad suriname | Door: Redactie
Op 27 februari 1844 hangt een revolutionaire sfeer aan de oostkant van het Caribische eiland Hispaniola. Eindelijk neemt een groep, bekend als La Trinitaria, na jaren van geheime planning,, het fort Puerta del Conde in de stad Santo Domingo in beslag, waarmee de Dominicaanse Onafhankelijkheidsoorlog begint.
Een groot deel van wat nu de Dominicaanse Republiek is, was in het begin van de 19e eeuw in alle opzichten politiek autonoom geweest, waarbij de heersende Spanjaarden in beslag werden genomen door de invasie van Napoleon en de Haïtianen op het westelijke deel van het eiland hun Franse kolonisten afweerden. Sterk beïnvloed en aangemoedigd
Dominica leed onder de Haïtiaanse heerschappij. Hoewel de twee in naam verenigd waren, lag de politieke invloed duidelijk op de westelijke helft van het eiland, en de verlammende schulden die de Franse en andere machten aan Haïti hadden opgelegd, hadden een diepgaand negatief effect op de economie van het eiland als geheel.
In 1838 richtten drie goed opgeleide en “verlichte” Dominicanen genaamd Juan Pablo Duarte, Ramón Matías Mella en Francisco del Rosario Sánchez een verzetsorganisatie op. Ze noemden de organisatie La
Uiteindelijk werden ze op 27 februari 1844 gedwongen een stap te zetten. Hoewel Duarte op zoek was naar steun van de onlangs bevrijde volkeren van Colombia en Venezuela, kreeg La Trinitaria een tip dat de Haïtiaanse regering op de hoogte was gebracht van hun activiteiten.
Ze grepen het moment aan, verzamelden ongeveer 100 man en bestormden de Puerta del Conde, waardoor het Haïtiaanse leger uit Santo Domingo werd verdreven. Sánchez vuurde een kanonschot af vanuit het fort en hijste de blauw-rode-witte vlag van de Dominicaanse Republiek, die vandaag de dag nog steeds over het land wappert.
| dagblad suriname | Door: Redactie