![](/sites/default/files/styles/news_feed_image/public/feed_images/Blanker-bij-VP-696x438.jpg?itok=ilpAGzw_)
Personeel AdeKUS eist achterstallige betalingen vóór 15 februari
| waterkant | Door: Redactie
Medewerkers van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) hebben zich woensdag verzameld bij het kabinet van vicepresident Ronnie Brunswijk om betaling van hun achterstallige salarissen en toeslagen te eisen. Volgens de werknemers wachten zij al sinds juli op hun beloofde loonaanpassingen en andere financiële tegemoetkomingen.
Volgens Shita Rambaran, een vertegenwoordiger van de universiteitsmedewerkers, heeft de overheid zich niet gehouden aan gemaakte afspraken. “We hebben sinds juli geen enkele verhoging ontvangen en we zijn hier om ons geld te halen. Niet te vragen, maar te halen. Ons 15% en 20% zijn beloofd, maar we hebben niets gezien.”
De medewerkers geven aan
De medewerkers zijn niet naar de minister van Onderwijs gestapt, maar rechtstreeks naar vicepresident Brunswijk. “De vp is hoger dan de minister en heeft de macht om samen met de minister van Financiën en het universiteitsbestuur een oplossing te
“Wij wachten niet tot eind februari. We willen uiterlijk voor 15 februari ons geld.”
De ontevreden werknemers zeggen dat de situatie niet langer houdbaar is. “We hebben kinderen die naar school moeten, gezinnen die afhankelijk zijn van ons inkomen. Mensen moeten kiezen tussen eten op tafel zetten of schoolgeld betalen,” aldus een medewerker.
Een ander voegt toe: “Het is niet dat we niet willen werken, maar we kunnen niet blijven functioneren zonder dat onze rechten worden gerespecteerd. Dit is geen staking, maar een noodzakelijke actie om te krijgen waar we recht op hebben.”
Volgens vakbondsvertegenwoordiger Blanker ligt het probleem bij de overheid, die niet consistent handelt. “De regering heeft met andere sectoren afspraken gemaakt en betalingen uitgevoerd, maar bij ons wordt het vooruitgeschoven,” zegt hij. “Als je als overheid afspraken maakt, moet je die nakomen.”
Hij hekelt de rol van de minister van Onderwijs en Financiën, die volgens hem onvoldoende prioriteit geven aan de universiteitsmedewerkers. “Dit is niet de eerste keer dat we in beraad zijn. We zijn hier omdat de regering ons niet serieus neemt. De vp moet dit oplossen.”
Vicepresident Brunswijk heeft aangegeven dat hij overleg voert met de minister van Onderwijs en Financiën om tot een oplossing te komen. De medewerkers blijven echter bij hun standpunt: “Geen uitstel, geen vage beloften. We willen ons geld nu.”
Het personeel van de universiteit blijft in beraad totdat er een concrete oplossing op tafel ligt. “Als er geen snelle oplossing komt, kunnen verdere acties niet worden uitgesloten,” waarschuwen de medewerkers.
| waterkant | Door: Redactie