Vandaag in 1820: Voormalig tot slaaf gemaakten vertrekken vanuit New York op reis naar Afrika
| dagblad suriname | Door: Redactie
De eerste georganiseerde immigratie van bevrijde tot slaaf gemaakten vanuit de Verenigde Staten naar Afrika vertrok 6 februari 1820 vanuit de haven van New York op reis naar Freetown, Sierra Leone, in West-Afrika. De immigratie was grotendeels het werk van de American Colonization Society, een Amerikaanse organisatie die in 1816 werd opgericht om voorheen tot slaaf gemaakte Afrikaanse personen terug te brengen naar Afrika.
De expeditie werd echter ook gedeeltelijk gefinancierd door het Amerikaanse Congres, dat in 1819 $ 100.000 had toegewezen om te gebruiken bij de terugkeer van ontheemde Afrikanen, die na de afschaffing van de slavenhandel in 1808
Het programma was gemodelleerd naar de Britse inspanningen om voorheen tot slaaf gemaakten in Afrika te hervestigen na de Engelse afschaffing van de slavenhandel in 1772. In 1787 vestigde de Britse regering 300 voorheen tot slaaf gemaakten en 70 blanke prostituees op het schiereiland Sierra Leone in West-Afrika.
Binnen twee jaar waren de meeste leden van deze nederzetting gestorven door ziekte of oorlog met de lokale Temne-bevolking. In 1792 werd echter een tweede poging ondernomen toen 1.100 voorheen tot slaaf gemaakten, voornamelijk personen die Groot-Brittannië hadden gesteund tijdens de Amerikaanse Revolutie en
Gedurende de daaropvolgende decennia kwamen duizenden voorheen tot slaaf gemaakten uit Canada, West-Indië en andere delen van West-Afrika naar de Sierra Leone-kolonie, en in 1820 arriveerden de eerste voorheen tot slaaf gemaakten uit de VS in Sierra Leone.
| dagblad suriname | Door: Redactie