
Van der San: “President Santokhi kan mensen niet nu decoreren voor onafhankelijkheidsviering in november”
| waterkant | Door: Redactie
Oud-kabinetsdirecteur Eugene van der San is verbaasd dat president Chan Santokhi afgelopen week met het oog op 50 jaar Onafhankelijkheid van Suriname, ruim 100 Surinamers heeft gedecoreerd, terwijl Srefidensi nog vier maanden verwijderd is en tegen die tijd Jenny Simons als nieuwe president de oorkondes moet ondertekenen.
“Nooit eerder heeft een zittende president de staatsrechtelijke begrippen zoals democratie en rechtsstaat zo vaak in de mond genomen als de huidige president. Met het oog op 50 jaar Srefidensi begint hij deze dingen te doen.
Dus het is net een nuance die niet in overeenstemming is met het staatsrechtelijk gebeuren. De vraag die nu
Want als je dat nu doet, dan teken je onbevoegd die oorkondes die op die dag moeten worden uitgereikt. Want de oorkondes moeten op basis van 50 jaar Srefidensi getekend worden door de zittende president en directeur van het kabinet. En tegen die tijd is hij niet meer de zittende president”, zei Van der San in Bakana Tori.
Volgens de bestuurskundige heeft Santokhi gewoon iets gebruikt om
Op voordracht van de regering kan de president bepalen dat bepaalde burgers gedecoreerd kunnen worden op hoogtijdagen. Maar hiervoor zijn er weer staatsrechtelijk twee wetten als grondslag. Hij noemt hierbij de Wet op de Gele Ster en de Wet op de Palm.
“Dus deze twee wetten bepalen de rangen van de toegekende decoraties. De nuance die deze man vijf jaar lang binnen het openbaar bestuur heeft toegepast wanneer het gaat om democratie en rechtsstaat… ik geef direct een voorbeeld van het gevaar en probleem dat deze man gecreëerd heeft binnen onze administratie”, aldus Van der San.
Van der San is benieuwd hoe de aankomende regering deze gedecoreerde groep zal beoordelen wanneer de decoratie van meer personen in november zal plaatsvinden.
“Ik ben benieuwd om te zien hoe dat bestuursbesluit is getekend en geformaliseerd. Want in dat bestuursbesluit/presidentieel besluit staat dat mensen moeten worden voorgedragen, al die mensen hun namen moeten daarin voorkomen en wat die prestaties van die mensen zijn geweest. Ook de rang van decoraties moet vermeld zijn.
En dan wordt het getekend door de zittende president. Dat is een officieel en formeel bestuursbesluit. Dus wanneer deze mensen dat nu hebben gehad en 50 jaar Srefidensi komt… en het staat in hetzelfde kader… dan is er een probleem. Je zou dan kunnen zeggen dat de zittende regering al deze dingen dan moet terugnemen en de mensen opnieuw waarderen”, aldus Van der San.
| waterkant | Door: Redactie