• maandag 06 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

UITVOERING DECEMBERMOORDENVONNIS OPGESCHORT

| united news | Door: Redactie

Foto Compilatie : President Chan  Santokhi en ex-legerleider Desi Bouterse.

De tenuitvoerlegging van het vonnis in de Decembermoordenzaak is opgeschort. Tot dat besluit kwam het Openbaar Ministerie nadat ex-legerleider Desi Bouterse, Ernst Gefferie, Iwan Dijksteel, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe vrijdag een verzoek hadden ingediend om de executie van de vonnissen op te schorten.

Dit hebben zij met gebruikmaking van artikel 486 van het Wetboek van Strafvordering gedaan, onder aanvoering dat ze voornemens zijn om conform artikel 109 van de Grondwet en artikel 487 van het Wetboek van Strafvordering een gratieverzoek in te dienen bij president Santokhi.

Bouterse werd op 20 december veroordeeld

tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 jaar en de andere ex-militairen elk tot 15 jaar cel. Tegen verschillende lokale en buitenlandse media heeft de president eerder deze week gezegd dat hij bij een eventueel gratieverzoek van de veroordeelden zal handelen op basis van het advies van het Hof van Justitie.

De vonnissen zijn donderdag aan de veroordeelden betekend en hebben zij acht dagen de gelegenheid om een gratieverzoek te doen bij het staatshoofd. In ieder geval zal het vonnis uitgevoerd worden, luidt het standpunt van Santokhi. Hij geeft aan dat de regering elk verzoek van het Openbaar Ministerie om de opgelegde

straffen te executeren zal ondersteunen.

In een gesprek met journalisten zei president Santokhi vrijdag dat hij tot en met donderdagavond nog geen gratieverzoek van de veroordeelden had ontvangen. Hij voerde aan dat vanaf vandaag een bepaalde fase voor de veroordeelden aanbreekt en wacht hij af wat ze zullen doen.

Desgevraagd zegt de president, dat bij een eventueel gratieverzoek hij niet veel heeft te doen, omdat het “wettelijk systeem duidelijk aangeeft hoe het traject van gratie eruitziet”. Het staatshoofd vervolgt door aan te geven welke stappen veroordeelden moeten ondernemen om op basis van de wet een gratieverzoek in te dienen. Zodra de president zo een verzoek heeft ontvangen dient deze het onverwijld naar het Hof van Justitie te sturen voor advies.

“Nou, dan wacht de president op het advies van het Hof”. Santokhi voegt in algemene zin eraan toe dat personen die reeds hun straf in de gevangenis uitzitten ook de ruimte hebben om gratie aan te vragen. Hij verwacht dat een gratieverzoek goed onderbouwd zal worden. De president verwacht voorts niet dat het Hof “in een zinnetje zal aangeven wat het denkt”, maar dat het naar alle aspecten, overwegingen en argumenten in het desbetreffend verzoek zal kijken voordat advies zal worden uitgebracht. “Natuurlijk ga je als president samen met deskundigen naar het advies kijken en een besluit nemen welke past in onze rechtsstaatgedachte; welke past in de geest die wij als land willen”. Verwijzend naar het feit dat er verschillende groepen in het land zijn waaronder mensen die genoegdoening willen en anderen die rust willen. “Dus, laten we even kijken naar de gratiegronden en -overwegingen. Laten we kijken wat het Hof zegt en laten we niet prematuur zijn om nu al conclusies te gaan trekken”, aldus president Santokhi.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie