• maandag 20 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname wil 30 dollar per krediet in eerste Parijs-Akkoord credit carbon verkoop

| dagblad suriname | Door: Redactie

In haar race om het eerste land te zijn dat koolstofkredieten verkoopt in het kader van een nieuwe regeling van de Overeenkomst van Parijs, heeft Suriname een prijs van 30 dollar per krediet vastgesteld in een poging 144 miljoen dollar op te halen, zo vertelde de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Marciano Dasai, dinsdag aan persbureau Reuters.

De verkoop zou de broodnodige middelen opleveren om de ontbossing te helpen bestrijden in een land dat voor 93% bedekt is met bossen, zei Dasai, de Surinaamse minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu. “Dit is nog maar het begin. Dit zal een basis

vormen voor de bescherming van ons bos”, zei Dasai.

Reuters meldde vorige maand exclusief dat Suriname van plan was als eerste de kredieten uit de Overeenkomst van Parijs te verkopen, bekend als International Transfered Mitigation Outcomes (ITMO’s).

De Overeenkomst van Parijs uit 2015 voorziet in internationale handel in reducties van de uitstoot van broeikasgassen, waarbij bedrijven of landen de reducties kunnen kopen als kredieten om hun eigen uitstoot te compenseren.

Maar, landen gingen pas in december 2021 akkoord met een rulebook voor koolstofhandel tijdens de klimaatbesprekingen van de Verenigde Naties, terwijl de handel nog moest beginnen.

De boskredieten van Suriname worden gegenereerd op basis

van een basislijn die het land bij de Verenigde Naties registreert en aangeeft hoeveel koolstofvoorraden het bos bevat. Als het land zijn bossen beschermt zodat de koolstofvoorraad stijgt, kan elke extra geabsorbeerde ton koolstofdioxide worden verpakt als één koolstofkrediet.

De opbrengst van de verkoop zou gaan naar het in dienst nemen van lokale werknemers om in het regenwoud te patrouilleren, wat een alternatief zou bieden voor illegale houtkap en goudwinning, zei Dasai.

Het land zou ook een overstromingsbestendige infrastructuur aan de kust bouwen en de landbouw helpen aanpassen aan extreme regenval, zei hij.

De minister zei dat Suriname in gesprek is met zowel bedrijven als landen om mogelijk de kredieten te kopen, maar hij weigerde geïnteresseerde partijen te noemen.

Koolstofkredieten zijn slechts één mechanisme om de strijd tegen de klimaatverandering te financieren en de opbrengst van de potentiële verkoop zou niet veel zijn vergeleken met de miljarden dollars aan klimaatfinanciering die door de rijke landen zijn beloofd en die nodig zijn om de klimaatverandering te bestrijden, aldus Dasai tegenover Reuters.

| dagblad suriname | Door: Redactie