• zaterdag 03 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname versterkt klimaatweerbaarheid met steun van Green Climate Fund

| cds | Door: Redactie

In de week van 22 tot en met 25 april 2025 organiseerden het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) een intensieve workshop aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en CELOS. De workshop richtte zich op het monitoren van koolstofvoorraden in de bodem en andere emissies die verband houden met bodemgebruik en -beheer. Deze activiteit maakt deel uit van een breder project, gefinancierd door het Green Climate Fund (GCF), met als doel Surinames capaciteit op het gebied van klimaatverandering te versterken.

Capaciteitsversterking voor klimaatmaatregelenHet GCF-project richt zich

op het verbeteren van Surinames vermogen om mitigatie- en adaptatiestrategieën te plannen, uit te voeren en te monitoren. Het Ministerie van ROM leidt het initiatief en coördineert de samenwerking met relevante nationale belanghebbenden. De FAO draagt zorg voor de uitvoering van het project.

Focus op bodem- en bosbeheerEen van de belangrijkste onderdelen van het project is een langdurig mentorschapsprogramma dat gericht is op praktische capaciteitsopbouw voor overheidspersoneel en andere betrokkenen bij het beheer van bodem en bos. Technische experts op het gebied van bodembeheer begeleiden dit programma en ontwikkelen mentorgidsen die zijn afgestemd op de Surinaamse context en rekening houden met

gendergelijkheid.

Op het gebied van bodemmonitoring worden modules ontwikkeld en uitgevoerd over bodemgezondheid, met speciale aandacht voor koolstofmonitoring. Door middel van workshops wordt de capaciteit vergroot om klimaatacties met betrekking tot de bodem adequaat te volgen en te rapporteren.

Voor de bosmonitoring werken FAO en de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) samen aan het verbeteren van de dataverzameling en -rapportage omtrent bosbedekking. SBB onderzoekt daarnaast de inzet van nieuwe technologieën om de nauwkeurigheid van rapportages verder te verhogen.

Opleiding in bodemgegevensproductieDe workshop had als doel overheidspersoneel op te leiden in veld- en laboratoriummethoden voor de productie van bodemgegevens. Er werd onder andere getraind in bemonsteringsmethoden, veldnavigatie, gegevensverzameling en laboratoriumanalyses. Daarbij werden gestandaardiseerde analysemethoden toegepast, zoals die door het Global Soil Laboratory Network (GLOSOLAN) zijn vastgesteld.

De deelnemers verdiepten zich in vijf prioritaire bodemkenmerken: organisch koolstofgehalte, bulkdichtheid, pH, elektrische geleidbaarheid (EC) en textuur. De opgedane kennis is essentieel voor het leveren van nauwkeurige bodemdata, die kunnen worden gebruikt voor onder andere rapportages aan internationale klimaatverdragen zoals het UNCCD.

Breed gedragen deelnameIn totaal namen 18 vertegenwoordigers van diverse organisaties deel aan de workshop, waaronder de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), CELOS, het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), het Ministerie van ROM, de Nationale Milieuautoriteit (NMA), SBB en SNRI/ADRON.

Met deze inspanning zet Suriname opnieuw een belangrijke stap in de richting van versterkte klimaatweerbaarheid, duurzaam landbeheer en effectieve toegang tot internationale klimaatfinanciering.

| cds | Door: Redactie