• zaterdag 11 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME KREUNT VAN DE HITTE | DE REST VAN DE REGIO OOK

| united news | Door: Redactie

Terwijl Suriname kreunt onder een intense hitte, lijkt het erop dat de hele regio lijdt onder de gevolgen van extreme warmte.

Het jaar 2023 heeft zich tot en met juli gemanifesteerd als het op twee na warmste jaar op aarde. De wereldwijde temperaturen zijn in juli 2023 met 0,72°C gestegen ten opzichte van het basisgemiddelde van 1881-1910, wat dicht in de buurt komt van de recordniveaus van 2016. Er is een kans van 99% dat dit jaar bij de top vijf van warmste jaren ooit zal behoren.

Juli 2023 is de heetste maand ooit gemeten op aarde, en met grote overmacht. De

wereldwijde oppervlaktetemperatuur van januari tot juli 2023 staat op de derde plaats qua warmte in een record van 144 jaar, met 0,72°C boven het pre-industriële gemiddelde van 1881-1910. Dit volgt op juni 2023, dat werd genoteerd als de warmste juni wereldwijd sinds de mondiale registratie begon in 1850. 

Ook wereldwijde oceaanoppervlaktetemperaturen bereikten recordhoogtes in juli, wat de vierde opeenvolgende maand is met recordbrekende oceaanoppervlaktetemperaturen.

De wereld heeft afgelopen maand te maken gehad met een reeks van extreme weers- en klimaatrampen, waaronder aanhoudende hittegolven in het zuiden van de Verenigde Staten en het Caribisch gebied, en vroeg seizoensgebonden koraalverbleking in de Florida Keys

als gevolg van ongekend hoge oceaanoppervlaktetemperaturen. Recente analyses met behulp van de Climate Shift Index, een dagelijks temperatuurtoewijzingsinstrument van Climate Central, tonen aan dat door mensen veroorzaakte klimaatverandering de extreme hitte in juli aanzienlijk waarschijnlijker heeft gemaakt.

Hittegolven behoren tot de dodelijkste weergerelateerde gevaren. De toenemende wereldwijde frequentie en intensiteit van deze verwoestende gebeurtenissen sluiten aan bij de goed gevestigde wetenschappelijke inzichten over de gevolgen van koolstofvervuiling, voornamelijk veroorzaakt door het verbranden van kolen, olie en aardgas. Volgens het Intergouvernementele Panel over Klimaatverandering (IPCC) staat het buiten kijf dat menselijke invloed de atmosfeer, oceaan en het land heeft opgewarmd.

De mondiale temperaturen krijgen een extra impuls tijdens El Niño-jaren, wanneer de warme fase van het El Niño-Zuidelijke Oscillatie (ENSO) klimaatpatroon wordt toegevoegd aan de primaire langetermijnopwarming als gevolg van koolstofvervuiling. El Niño-condities deden zich voor in mei 2023, hebben sindsdien aan kracht gewonnen en zullen naar verwachting aanhouden tijdens de noordelijk halfrond winter.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie