• woensdag 16 April 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME AAN DE VOORAVOND VAN EEN OLIE- EN GASREVOLUTIE

| united news | Door: Redactie

Veel Surinamers lijken zich nog onvoldoende bewust van de ingrijpende veranderingen die het land binnen enkele jaren te wachten staan.

Vanaf 2028 zal de eerste olie daadwerkelijk worden geproduceerd, maar de voorbereidingen voor deze transitie zijn al in volle gang. De opkomende olie- en gasindustrie zal niet alleen de economie fundamenteel hervormen, maar ook grote maatschappelijke gevolgen hebben. Wie zich nu voorbereidt, kan meeprofiteren van de kansen die zich aandienen. Gebeurt dat niet, dan is het risico groot dat vooral buitenlandse bedrijven en arbeidskrachten de vruchten plukken.

Om te waarborgen dat Suriname optimaal profiteert van deze ontwikkeling, onderzoekt de Strategische Groep voor

Olie- en Gasbeleid momenteel de mogelijke economische en maatschappelijke effecten. Afgelopen vrijdag gaf SBM Offshore een presentatie aan deze groep deskundigen, waarin de bouw van de FPSO Granmorgu centraal stond. Een FPSO – Floating Production, Storage and Offloading – is een drijvend productieplatform dat ruwe olie verwerkt, opslaat en overdraagt. Elke FPSO wordt specifiek gebouwd voor het betreffende olieveld.

SBM Offshore is voornemens zich permanent in Suriname te vestigen, ondanks dat de Granmorgu pas in 2028 operationeel wordt. Volgens Pierre Gate, vertegenwoordiger van het bedrijf in Suriname, is lokale participatie bij zowel de bouw als bemensing van het platform essentieel. In

buurland Guyana zijn inmiddels vier FPSO’s operationeel en worden er nog twee gebouwd. Eén daarvan wordt al volledig door Guyanezen bemand – een model dat ook in Suriname mogelijk is.


Later diezelfde avond presenteerde het Algemeen Planbureau meerdere economische scenario’s voor het komende decennium. Een basisscenario zonder olie-inkomsten liet weinig groei zien. Daarentegen toonden modellen mét olie-inkomsten, en vooral modellen waarin ook andere sectoren extra investeringen kregen, duidelijke vooruitgang. De boodschap was helder: zonder olie verandert er weinig, met olie ontstaan er kansen die benut moeten worden.

Voorwaarde is wel dat zowel overheid, bedrijfsleven als burgers – in het bijzonder jongeren – zich nu al actief voorbereiden. Met gerichte studiekeuzes en investeringen in lokale kennis en vaardigheden, kan Suriname zijn toekomstige welvaart veiligstellen.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie