• woensdag 01 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Stijging denguegevallen in Nickerie

| sun.sr | Door: Redactie

Er is sprake van stijging van het aantal denguegevallen in het district Nickerie. Arts Djoties Jaggernath trekt aan de noodbel. In gesprek met SUN uit hij zijn bezorgdheid. Waar het jaar begon met twee dengue positieve patiënten in de maand januari, gevolgd door vier in februari en vervolgens zes gevallen in maart, zijn alleen voor de maand juni 31 positieve denguebesmettingen genoteerd in het rijstdistrict.

Twintig van de patiënten waren zodanig aan toe, dat hospitalisatie in het Mungra Medisch Centrum, MMC, vereist was. De medicus is er niet over te spreken dat ondanks de stijgende trend aan besmettingen vanaf januari, deze problematiek op

beleidsniveau gebagatelliseerd wordt. ‘Wonen ze wel in het land?’ stelt hij retorisch de vraag. 

Behalve dengue ook griepvirus

De arts verduidelijkt dat behalve de denguebesmettingen, ook het normale griepvirus heerst. De verschijnselen die hiermee gepaard gaan, komen overeen met de covid-, dengue- of Chikingunya-besmettingen. Het betreft een normale griep gepaard gaande met gewrichtspijnen en algemene zwakte. Patiënten voelen zich helemaal afgemat. Normale griepverschijnselen waaronder koorts en lichaamspijnen, hoesten, verkouden, zwaar gevoel op de longen, gewrichtspijnen, koude rillingen, soms diarree. Andere specifieke zaken die erbij komen wanneer er sprake is van een denguebesmetting, is de verhoogde bloedingsneiging. Tandvleesbloedingen, onderhuidse bloedingen of bloedingen in

de ontlasting.

Nog steeds melden patiënten zich op de poli aan met dergelijke griepverschijnselen. Deze worden in eerste instantie als een normale griepvirus afgehandeld. Indien de klachten blijven aanhouden en de medicijnen niet aanslaan, worden de patiënten verwezen naar het ziekenhuis. Daar wordt een bloedtest afgenomen en afhankelijk van de lichaamsgesteldheid van de patiënt wordt die gestabiliseerd, bevochtigd en aangesterkt. 

Broedplaatsen muskieten opruimen

Het denguevirus wordt overgedragen door de Anopheles-muskiet, de muskiet met  witgestreepte pootjes. Van belang is om de factoren die zorgen voor verdere verspreiding, te elimineren. Jaggernath roept burgers op, zelf te werken aan een schoon milieu. Vooral het opruimen van spullen en zaken die als broedplaatsen zouden kunnen fungeren voor muskieten, is van groot belang.  Vooral in deze regenperiode. De medicus praat in termen van zelfredzaamheid. Zelf werken aan een schoon milieu om het aantal besmettingen terug te dringen. 

Asha Bhagwat


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie