• vrijdag 17 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Specialisten AZP zwijgen niet langer en slaan alarm!

| starnieuws | Door: Redactie

Specialisten verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) hebben op Radio ABC een noodkreet geuit over de alarmerende situatie op de Intensive Care (IC) en gebrek aan medicamenten en medische artikelen. De situatie is zo ernstig dat de kwaliteit en kwantiteit van de zorg niet meer zijn gegarandeerd. Er is vaker aan de bel getrokken zonder het gewenste succes.

Nu is besloten de samenleving te informeren. Algemeen directeur van AZP, Claudia Redan, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de noodkreet van de specialisten ertoe heeft geleid dat met minister Amar Ramadhin vrijdagmiddag wederom een spoedoverleg is gevoerd om

een mogelijke noodoplossing te bespreken.

Cardiologist-anesthetist Rosita Bihariesingh, intensivist tevens hoofd van IC Navin Ramdhani, neuro-chirurg Harvey Kort en cardio thoracaal chirurg Pieter Voigt, hebben besloten de nijpende situatie in het ziekenhuis wereldkundig te maken, want de samenleving heeft er volgens hen recht op om de waarheid te weten.

Ramdhani zegt desgevraagd aan Starnieuws dat voor 15 bedden op de IC 45 gediplomeerde IC verpleegkundigen nodig zijn. "Wij werken met 14!" Er zijn slechts 10 bedden in gebruik wegens gebrek aan gekwalificeerd personeel. Er zijn nog

meer mensen op vertrek. "De zorg is echt geïmplodeerd", constateert Ramdhani.

De problemen zijn gigantisch en niet gemakkelijk op te lossen. "Maar zonder medicijnen en verbruiksartikelen kunnen we niet werken. Het betekent dat de kwalitatieve zorg ook minder wordt. Kwalitatieve intensieve zorg moet geboden kunnen worden aan de patiënten", benadrukt Voigt. Hij voert aan dat het belangrijk is dat patiënten op de hoogte zijn van de situatie. Het is geen aanval op de minister of de regering.

"Wij komen op voor onze patiënten". Als mensen geopereerd worden, moeten ze op de IC goed opgevangen kunnen worden. Dit is nu haast niet mogelijk met onvoldoende gekwalificeerd personeel en gebrek aan middelen. Vaak moeten operaties worden uitgesteld met alle gevolgen van dien.

"Met veel kunst en vliegwerk houden we de 35 medische afdelingen van het ziekenhuis in de lucht. De situatie maakt dat medici steeds weer grenzen verleggen. Momenteel staat de acute - niet planbare zorg - onder zware druk vanwege de braindrain en van tijd tot tijd tekort aan levensreddende geneesmiddelen en medische verbruiksartikelen", legt Redan uit. Over de acute zorg is reeds overleg geweest met de minister en wordt het gevraagde budget steun, in de komende regeringsvergadering besproken.

| starnieuws | Door: Redactie