• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Solo-expo: ‘Mi Gudu; 40 jaar beeldend kunstenaar’ door Reinier Asmoredjo

| ABCSuriname | Door: Redactie

Kunstenaar Reinier Asmoredjo houdt een bijzondere solo-expositie, getiteld Mi Gudu; 40 jaar beeldend kunstenaar in de Readytex Art Gallery. Met deze expositie viert hij samen met het publiek het feit dat hij al vier decennia lang op verschillende manieren actief is in de kunstwereld.

Als kunstenaar die door de jaren heen altijd zeer productief geweest is, creëerde Asmoredjo ook voor deze expositie een indrukwekkende collectie kunstwerken, variërend van schilderijen in diverse afmetingen op canvas, papier en foamboard, tot beschilderde vazen en borden. Om voor zijn tentoonstelling een passende selectie te maken, vroeg de kunstenaar zijn collega’s Rinaldo Klas en

Sri Irodikromo om de rol van curator te vervullen. De titel ‘Mi Gudu’ zou makkelijk kunnen verwijzen naar het vrouwelijk schoon dat pronkt in haast elk werk van de hand van Asmoredjo. De titel heeft voor de kunstenaar echter een diepere betekenis. In zijn veelzijdige carrière als beeldend kunstenaar, docent, cartoonist en illustrator heeft hij namelijk een indrukwekkend oeuvre opgebouwd dat uit veel meer bestaat dan schilderijen en beschilderde objecten. Hij maakte ook talloze gedetailleerde en zorgvuldig gedocumenteerde studies en produceerde inmiddels al meer dan 5000 maatschappijkritische cartoons voor Dagblad Suriname. “Dat is mijn rijkdom, oftewel mi gudu,” zegt Asmoredjo
over al het werk dat hij in meer dan 40 jaren gecreëerd heeft.

In Mi Gudu; 40 jaar beeldend kunstenaar, presenteert Asmoredjo een schitterende collectie kunstwerken die zoals altijd barsten van kleur en levenslust, met een kenmerkende beeldtaal rijk in symboliek die consequent positiviteit, vruchtbaarheid, schoonheid en de oneindige cyclus van het leven uitstraalt. In zijn composities is hij voortdurend op zoek naar een perfecte synthese tussen abstractie en realisme, en lijnen en cirkels spelen altijd een belangrijke rol. Naast zijn schilderijen krijgt de bezoeker in de tentoonstelling de unieke gelegenheid om te genieten van een greep uit de talloze studies die hij in ruim 13 tekenschriften vastgelegd heeft. Ook een digitale slide-show van een selectie uit zijn ‘Fawaka’ cartoons zullen te zien zijn.

Met het Nationaal Archief Suriname is overeengekomen dat de kunststudies en cartoons van Asmoredjo in het bestand opgenomen zullen worden.

Mi Gudu; 40 jaar beeldend kunstenaar opent in Readytex Art Gallery op donderdag 7 maart om 19:30 uur. Daarna is de expositie te bezoeken van vrijdag 8 maart tot en met zaterdag 27 april gedurende de reguliere openingstijden van de galerie van maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur.

| ABCSuriname | Door: Redactie