• donderdag 02 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Restauratie doet Elisabeth Samsonhuis geschiedenis behouden

| snc.com | Door: Redactie

Keynews | Wie door de Wagenwegstraat loopt, ontdekt tussen de diverse houten gebouwen het voormalige woonhuis van de historische Elisabeth Samson. Het levensverhaal van deze moedige vrouw uit de koloniale periode heeft ongetwijfeld indruk gemaakt op iedereen die de historische roman ‘De vrije negerin Elisabeth’ van Cynthia Mc Leod heeft gelezen.

Dezer dagen wordt het pand gerenoveerd. Op vrijdag 26 januari zijn het dak en de gevels voltooid als onderdeel van de lopende casco-restauratie. Gebouwd rond 1742, staat het gebouw op de Monumentenlijst van Suriname geclassificeerd als een A-monument, bestaande uit vijf bouwlagen met een totale oppervlakte van 891 m² en

een tuinoppervlak van 500 m².

Het project begon in 2018 met de formulering van een projectplan. De Stichting Elisabeth Samsonhuis zet zich al geruime tijd in om de geschiedenis van Samson levend te houden door het pand te restaureren en duurzaam te exploiteren.

De huidige uitvoering van het project heeft als doel het historische pand aan de Wagenwegstraat 22 in Paramaribo in Suriname te verwerven, restaureren, in te richten en duurzaam te exploiteren als ‘Elisabeth Samsonhuis’, zodat dit monumentale gebouw behouden blijft voor toekomstige generaties en het verhaal van Elisabeth Samson kan voortleven. Initiatiefneemster Mc Leod, die ook betrokken is geweest bij

de oprichting van de stichting, toont zich tijdens de tussentijdse opleveringsceremonie onbeschrijflijk blij.

“Het is geweldig dat we dit hebben mogen meemaken. We hebben enorm veel te vieren. Voorheen was het alleen een droom.”

Mc Leod bedankte het bestuur van de Stichting Elisabeth Samsonhuis voor zijn harde werk om het pand te verwerven en de restauratie in gang te zetten. “Onvermoeibaar en heel toegewijd hebben ze alles gedaan. We hebben een stichting kunnen oprichten en we hebben het gebouw kunnen kopen. Maar dat is een verhaal op zich waar ik u niet mee zal vermoeien. Geweldig dat het is gelukt”, luiden de woorden van de schrijfster, gespecialiseerd in de mondelinge overlevering van het slavernijverleden.

Mc Leod sprak ook haar dank uit aan het adres van de sponsoren die het restauratietraject mogelijk hebben gemaakt. “We hadden geen rooie cent, hoor.” De Stichting Kirpalani Foundation, De Nederlandse Nationale Postcode Loterij, De Amerikaanse Ambassadors Heritage Foundation en De Nederlandsche Bank hebben het project financieel ondersteund.

| snc.com | Door: Redactie