• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering zal in contact treden met Meta/Facebook

| starnieuws | Door: Redactie

President Chan Santokhi in gesprek met mediahuizen in aanwezigheid van de Surinaamse Vereniging van Journalisten. (Foto: Kabinet van de President)

President Chan Santokhi deelt de bezorgdheid van de mediahuizen die enorme beperkingen ondervinden op social mediaplatformen, vooral Facebook. De president heeft de redacteuren van de media vandaag ontvangen. Bij dit onderhoud zat ook het bestuur van de Surinaamse Vereniging van Journalisten

aan. De regering zal in contact treden met Meta/Facebook. Het doel is om een lijst van geaccrediteerde mediahuizen samen te stellen en deze door te geven aan Meta/Facebook, zodat zij erkend worden als gevestigde mediakanalen in Suriname. Deze kwestie is een nationale zaak.

De aanleiding voor de vergadering was de toenemende zorgen vanuit de media. Redacteuren hebben maandag tijdens een persconferentie alarm geslagen over de groeiende aanvallen en beperkingen op hun social mediakanalen, vooral op Facebook. Ze wezen op de massale rapportage van hun content, wat hun werk ernstig belemmert.President Santokhi erkende de ernst van de situatie en
benadrukte dat Suriname niet het enige land is dat te maken heeft met cybercriminaliteit; andere landen ervaren soortgelijke bedreigingen. Hij wees erop dat de wereld snel verandert en dat we ons meer in de virtuele wereld begeven, waar cyberaanvallen steeds frequenter worden.Vishmohanie Thomas, hoofdredacteur van Suriname Herald,  lichtte namens de overige mediahuizen  toe dat de aard van de aanvallen gecategoriseerd kunnen worden in:- Hackaanvallen: Social mediakanalen en e-mailadressen van mediabedrijven worden gehackt en overgenomen door derden.- Massale rapportages: Normale nieuwsartikelen worden massaal gerapporteerd, wat leidt tot waarschuwingen en beperkingen op social media, vaak zonder duidelijke reden of gerechtvaardigde basis.- Deze aanvallen treffen zowel mediabedrijven, prominente figuren en gewone burgers.Op de vergadering waren vertegenwoordigers van verschillende mediahuizen aanwezig: Vishmohanie Thomas van Suriname Herald, Nita Ramcharan en René Gompers namens Starnieuws, Firdaus Ishaak van Rasonic en Samuel Blankendaal van ABC radio en televisie. Daarnaast waren experts van het Suriname Cyber Security Incident Response Team (SURCSIRT), e-GOV en het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) aanwezig. De vertegenwoordiger van SURCSIRT meldde dat sinds de ontwikkeling van de olie- en gasindustrie in Suriname een toename van cyberaanvallen merkbaar is, niet alleen gericht op de media, maar ook op banken. Er werd bevestigd dat de massale rapportage van mediaberichten op social media serieus moet worden aangepakt.Intussen blijven de mediahuizen hun eigen bronnen raadplegen en de situatie verder analyseren om zich nog beter te wapenen tegen deze aanvallen.

| starnieuws | Door: Redactie