
President wacht uitspraak rechter af over uitstel nieuwe Burgerlijk Wetboek
| snc.com | Door: Redactie
Met nog maar enkele dagen te gaan tot de geplande invoering van het nieuwe Burgerlijk Wetboek (BW), is het laatste woord er nog niet over gezegd. President Santokhi heeft laten weten pas een besluit te nemen over uitstel wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan in een kort geding dat tegen de invoering is aangespannen. Ook wordt het advies van een juridische begeleidingscommissie afgewacht.
Zowel de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) als jurist Jennifer van Dijk-Silos hebben bij het kabinet formeel een verzoek ingediend om de invoering op 1 mei op te schorten. Uit het persbericht van de Communicatiedienst Suriname blijkt dat inmiddels
“Zodra de rechter uitspraak heeft gedaan en het advies van de begeleidingscommissie binnen is, zal de president een besluit nemen – in elk geval vóór 1 mei.” — Kabinet van de President
Juridische zorgen over snelle invoering
De roep om uitstel komt niet uit het niets. De Surinaamse Orde van Advocaten (Sova) drong al in augustus 2024 aan op een gefaseerde invoering. Volgens de orde is er onvoldoende tijd geweest om alle juristen in het land bij te scholen. Het Centrum voor Democratie en
De Sova waarschuwde dat invoering zonder voldoende voorbereiding kan leiden tot onduidelijkheden en fouten in de rechtspraktijk. “Het is van groot belang dat juristen goed voorbereid zijn voordat het nieuwe BW en aanverwante wetgeving van kracht worden,” stelde de orde destijds.
Commissie overlegt met juridische instellingen
De president wint momenteel advies in bij verschillende juridische instituten. De begeleidingscommissie ‘Implementatie nieuw BW’, waarin onder andere vertegenwoordigers van het Hof van Justitie en de Sova zitten, speelt daarin een sleutelrol. Ook de Anton de Kom Universiteit en de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie zijn geconsulteerd.
Unaniem aangenomen, maar nu omstreden
Het nieuwe Burgerlijk Wetboek werd op 13 augustus 2024 unaniem aangenomen door De Nationale Assemblee, samen met aanverwante wetgeving zoals de nieuwe Handelsregisterwet, het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Algemene Termijnenwet. De invoering is bedoeld als een grote stap in de modernisering van het Surinaamse rechtssysteem.
Toch lijkt de invoering op 1 mei nu op losse schroeven te staan. De spanning stijgt, en alle ogen zijn gericht op de rechter en het kabinet, die vóór de deadline met duidelijkheid moeten komen.
| snc.com | Door: Redactie