• donderdag 20 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Portret Clark Accord in openbare bibliotheek Amsterdam

| de ware tijd | Door: Redactie

door Steven Seedo

PARAMARIBO — Er komt een portret van de overleden Surinaams-Nederlandse visagist en schrijver Clark Accord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De onthulling vindt plaats op 6 maart, de geboortedag van Accord. “Het is een erkenning van zijn werk. We voelen ons vereerd dat hij als first mover daar komt te hangen. Het is een mijlpaal in de post-koloniale literaire geschiedenis van Suriname en Holland”, reageert Mavis Accord, voorzitter van de Clark Accord Foundation, tegenover de Ware Tijd.

Het portret dat door de Nederlandse kunstenares Corina Klaassens is gemaakt, krijgt een plek in Het Huis van alle Talen, op de

vierde etage bij de Caribische collectie. “Ik kijk uit naar 6 maart. Het schilderij wordt onthuld in de grootste bibliotheek van Nederland en Clark is de eerste Surinaamse literaire schrijver ever die wordt geportretteerd binnen de openbare bibliotheek van Amsterdam”, zegt Klaassens.

“We voelen ons vereerd dat hij als first mover daar komt te hangen”

Programma

Voorafgaand aan de onthulling van het portret is er een programma in elkaar gezet. Irma Accord zal het gedicht ‘Phenomenal Woman’ van de Amerikaanse dichter en activist Maya Angelou voordragen en Cheyenne Toney, schrijfster en bestuurslid van de Clark Accord Foundation, zal een nummer voor Clark Accord

zingen. Verder vertelt documentairemaakster en schrijfster Tessa Leuwsha over haar band met het werk van Accord en voert Vincent Soekra het woord namens de Vereniging Ons Suriname.

Elik Lettinga van uitgeverij Nijgh & Van Ditmar zal voorlezen, terwijl Janice Deul (fashion activist en publicist), die de clip ‘Why I Love This Book’ maakte over ‘De Koningin van Paramaribo’ live aanwezig zal zijn om haar ode te brengen aan Clark. Zijn bekendste boek ‘De Koningin van Paramaribo’ kwam 25 jaar geleden uit.

| de ware tijd | Door: Redactie