• maandag 20 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PARIS CLUB SCHULDEISERS ZULLEN ACHTERSTALLIGE BETALINGEN SURINAME TIJDENS IMF-PROGRAMMA OPNIEUW PLANNEN

| dagblad de west | Door: Redactie

De schuldeisers van de Parijs Club (Paris Club creditors) zijn op 22 juni 2022 met  Suriname akkoord gegaan inzake een herstructurering van zijn buitenlandse staatsschuld. Deze overeenkomst volgt op de financieringsgaranties die op 2 september 2021 door de schuldeisers van de Club van Parijs zijn verstrekt ter ondersteuning van de goedkeuring door het Internationaal Monetair Fonds van een regeling in het kader van de uitgebreide financieringsfaciliteit voor de Republiek Suriname op 22 december 2021 en is in overeenstemming met de programmaparameters van het IMF, met betrekking tot de houdbaarheid van de schuld op langere termijn.

De crediteuren van de Parijs Club

zullen achterstallige betalingen en alle vervallen tijdens de programmaperiode van het IMF, opnieuw plannen. De herschikking wordt uitgevoerd onder de volgende voorwaarden: ODA-claims moeten worden terugbetaald over een periode van 20 jaar (inclusief 7 jaar respijt) en niet-ODA-claims moeten worden terugbetaald over 15 jaar (inclusief 8 jaar respijt).

Op grond van deze overeenkomst worden alle bestaande achterstanden per eind 2021 in twee termijnen afgelost in 2022 en 2024.

Bovendien, op basis van een toekomstige beoordeling dat de Republiek Suriname aan al zijn verplichtingen onder de overeenkomst heeft voldaan, voornamelijk de vergelijkbaarheid van de behandeling, en het handhaven van een gezond macro-economisch beleid

in overeenstemming met de houdbaarheid van de schulden op lange termijn, hebben de crediteuren van de Club van Parijs zich ertoe verbonden alle looptijden in kapitaal dat opeisbaar wordt vanaf 1 januari 2025. Als de IMF-beoordeling van de macro-economische situatie in 2024 overeenkomt met de projecties in de huidige EFF, zal het terugbe-talingsschema 17 jaar zijn (inclusief een aflossingsvrije periode van 4 jaar) voor NODA-vorderingen en 12 jaar (inclusief een aflossingsvrije periode van 5 jaar) voor NODA-claims vanaf 1 december 2024.

Deze schuldbehandeling zal de schuldeisers uiteindelijk in staat stellen extra inspanningen te leveren, onder meer door het afsluiten van schuldenswaps, op vrijwillige en bilaterale basis, om de inspanningen van het land ten gunste van milieu-, sociale en bestuur doelstellingen, te ondersteunen.

De Republiek Suriname heeft toegezegd schuldbehandelingen te zoeken die minstens even gunstig zijn voor alle andere bilaterale en externe commerciële crediteuren.

Achtergrondnotities

  1. De Parijs Club werd opgericht in 1956. Het is een informele groep van officiële schuldeisers die tot taak heeft gecoördineerde en duurzame oplossingen te vinden voor de betalingsmoeilijkheden die kredietnemers ondervinden.
  2. De leden van de Club van Parijs die aan de reorganisatie hebben deelgenomen, waren vertegenwoordigers van de regeringen van Italië, Frankrijk, Nederland, Israël en Zweden.

Waarnemers bij de bijeenkomst waren vertegenwoordigers van de regeringen van Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Ierland, Japan, de Republiek Korea, de Russische Federatie, Spanje, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika, evenals van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (IBRD), de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, de Europese Commissie, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het secretariaat van de Conferentie van de Verenigde Naties over Handel en Ontwikkeling (UNCTAD).

  1. De delegatie van de Republiek Suriname stond onder leiding van de heer Armand Achaibersing, minister van Financiën en Planning. De vergadering werd voorgezeten door de heer William Roos, co-voorzitter van de Club van Parijs, adjunct-secretaris bij het directoraat-generaal van de schatkist van het Franse ministerie van economie, financiën en industriële en digitale soevereiniteit.

Technische opmerkingen:

  1. Het economische programma van de Republiek Suriname wordt ondersteund door een Extended Fund Facility (EFF), goedgekeurd door de Executive Board van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op 22 december 2021.
  2. De totale schuld van de Republiek Suriname werd per 31 december 2021 geschat op USD 3.383 miljoen en de voorraad schuld aan crediteuren van de Club van Parijs werd geschat op USD 98,3 miljoen (bron: crediteuren van de Club van Parijs).
  3. De sluitingsdatum wordt door de schuldeisers van de Parijs Club gebruikt voor het enige interne doel van de Overeenkomst van de Parijs Club. Wanneer een debiteurland voor het eerst de crediteuren van de Club van Parijs ontmoet, wordt de “einddatum” gedefinieerd en wordt deze niet gewijzigd in daaropvolgende behandelingen van de Parijs Club, en kredieten die na deze sluitingsdatum worden toegekend, zijn niet onderhevig aan toekomstige herschikkingen. Zo helpt de afsluitdatum de toegang tot krediet te herstellen voor debiteurenlanden die met liquiditeitsproblemen kampen. Wat betreft de Republiek Suriname is de sluitingsdatum vastgesteld op 29 april 2021.

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie