• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Palestijnse kwestie in perspectief

| dagblad suriname | Door: Redactie

Ik wil eerst even de zogenaamde (Israëlisch-) Palestijnse kwestie heel kort in historisch perspectief plaatsen. Ruim 125 jaar geleden ontstond bij een Joodse journalist Theodor Herzl het idee om een Joodse staat in Palestina te stichten, waardoor het antisemitisme kon worden tegengegaan. Vanaf die periode kwamen de Joden niet alleen Palestina binnen maar namen ook nog hun landgoederen in bezit. Na de eerste wereldoorlog toen de Britten het voor het zeggen kregen, breiden de Palestijnen hun opstand hiertegen uit, dus nu tegen zowel de Britse leiding als de Joodse kolonisatie. Uiteindelijk gaven de Britten het gezag over Palestina over aan

de Verenigde Naties (VN), omdat de onvrede bleef voortsudderen. 

In 1947 werd voorgesteld het grondgebied te verdelen door plaatsen waar voornamelijk Joden woonden tot Joods grondgebied te verklaren en de gebieden waar Palestijnen in de meerderheid waren tot Palestijns grondgebied te maken. Terwijl er op dat moment in Palestina meer Palestijnen dan Joden woonden, kregen de Joden toch een groter grondgebied toebedeeld dan de Palestijnen. Vandaar dat deze VN missie mislukte. 

Joodse Staat Israël

Om enkele miljoenen Joden vanwege de Duitse achtervolging permanent op te kunnen vangen werd een jaar later in 1948 de onafhankelijke staat Israël opgericht, die daarenboven weer een jaar

later het VN-lidmaatschap verkreeg. Dit zette uiteraard kwaad bloed en de situatie werd hierdoor van kwaad tot erger. Vanaf die toestand moesten er miljoenen Palestijnen op de vlucht slaan en zijn daardoor ook hun middelen van bestaan kwijtgeraakt. Nog steeds zitten er stateloos miljoenen Palestijnen in vluchtelingenkampen in Libanon. Egypte, Jordanië, Syrië, Irak en Libanon probeerden allen deze situatie met militair geweld te voorkomen. Uiteindelijk vestigden de Palestijnen zich in de Gazastrook en West Bank. Naast het gebied dat door de VN voor de Joodse Staat was voorgesteld, bezette Israël tevens ongeveer zestig procent van het gebied dat volgens het verdelingsplan van de VN Arabisch zou moeten zijn. Vanaf die periode worden er oorlogen gevoerd tegen Israël vanuit verschillende landen tot in 1964 de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) werd opgericht als een overkoepelende organisatie voor verschillende Palestijnse groepen met als doel door onderhandelingen te komen tot uitoefening van het zelfbeschikkingsrecht, bevrijding van Palestina en herwinning van haar grondgebied. 

Illegale Bezetting

In dat proces vond in 1967 de bezetting van Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem plaats door de Israëlische regering en is dus al 56 jaar aan de gang. De bezetting van Palestijns grondgebied en de illegale blokkade van Gaza hebben veroorzaakt dat meer dan 60% van de bevolking daar afhankelijk is van humanitaire hulp om te kunnen overleven, waarbij 50% van de jongeren werkloos is, wat wereldwijd het hoogste percentage is. De periode vanaf 1948 van meer dan 75 jaar apartheid, onderdrukking en gruwelijke mensenrechtenschendingen zijn uitgemond in een gewelddadige opstand van de Hamas, de Palestijnse vrijheidsbeweging, tegen de onderdrukker Israël. 

Menselijke Waardigheid

Geen enkel mens is hierbij gebaat, noch bij het kiezen van partij. Maar de waarheid moet niet bedolven worden onder emotionele voorkeuren en economische of andere strategische belangen. De meer dan 2 miljoen Palestijnen moeten noodgedwongen basisbehoeften zoals water en voedsel ontberen. Immoreel, schaamteloos en mensonterend! Elk oordeel moet redelijk, eerlijk en rechtvaardig zijn, alsook de menselijke waardigheid verheffen. Zeer recentelijk heeft de Secretaris-generaal van de Organisation of Islamic Cooperation (OIC), waarvan Suriname lid is, het ziekenhuisbloedbad (Nationaal Arabisch Ziekenhuis) in Gaza gekwalificeerd als staatsterrorisme en oorlogsmisdaad, dus een misdaad tegen de menselijkheid. Hoe kunnen je adhesie betuigen aan Israël met slechts deze minimale globale kennis van zaken, als je die hebt? Is dat geen onvergeeflijke, monsterlijke flater?! 

Dr. Roy I. Bhikharie, PhD

Eerst het Volk, dan de Rest (vanaf 2014)

| dagblad suriname | Door: Redactie