• donderdag 25 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Padieinzaai verloopt gestaag, ondanks financiële uitdagingen boeren

| dagblad suriname | Door: Redactie

Ondanks de financiële uitdagingen waar de meeste kleine padieboeren mee kampen, verloopt de padieinzaai in Nickerie gestaag. In alle delen van het rijstdistrict zijn boeren en veldarbeiders bezig met inzaai-gerelateerde werkzaamheden. Er wordt padie ingezaaid, gronden worden bewerkt en zaaiklaar gemaakt en op bepaalde plekken wordt al aan de eerste bemesting gedaan. In tegenstelling tot het vorige seizoen doen er zich geen noemenswaardige problemen voor met de beschikbaarheid van water. 

De problemen vorig seizoen van tijdige beschikbaarheid van voldoende irrigatiewater heeft nog steeds zijn effect op de inzaai dit seizoen. Doordat het vorige seizoen vele boeren heel laat, en zelfs nog

ver buiten de inzaaikalender pas hebben kunnen inzaaien, heerst er nu een situatie dat op sommige plekken de oogst nog wordt binnengehaald. Die landbouwpercelen kunnen nu pas worden bewerkt en zaaiklaar worden gemaakt. Dit proces neemt zeker minimaal twee weken in beslag. Dat betekent dat na verloop van de officiële inzaaikalender op 1 juli, er toch nog vele boeren zullen zijn die dan pas zover zullen zijn om tot inzaai over te kunnen gaan. 

Alle inspanningen

Boeren doen er alles aan om niet al te ver buiten de inzaaikalender te vallen met de inzaai. De kans dat de aanplant met teelttechnische problemen

en met ziekten en plagen te kampen zal krijgen is dan groot. Afgezien hiervan verloopt de padieinzaai redelijk goed. 

Boeren kijken wel reikhalzend uit naar de beloofde financiële compensatie door de regering. Die toezegging had president Santokhi in april gedaan. De financiële injectie aan boeren, zoals de president dat toen noemde, is bedoeld om boeren tegemoet te komen voor de geleden verliezen als gevolg van het groot verschil tussen de padieopkoopprijs en de hoge productiekosten. De productiekosten van padie per hectare schoten het vorig seizoen substantieel omhoog doordat vanwege het gebrek aan voldoende irrigatiewater, boeren hun pompen hebben moeten inzetten om hun landbouwarealen te kunnen bevloeien. De brandstofkosten liepen daarbij flink op.

Volgens minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is het streven dit seizoen erop gericht 35.000 hectare padie in te zaaien. Het vorige seizoen is er volgens hem ongeveer 30.000 hectare ingezaaid.

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie