• maandag 06 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Oorlog tegen Gaza: de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël, uitgelegd

| dagblad suriname | Door: Redactie

Middle East Eye gaat dieper in op de aanvraag van Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof en de conclusie dat Israël genocide pleegt in Gaza

Zuid-Afrika raakte verwikkeld in een grote juridische strijd met Israël toen het een petitie indiende bij het Internationale Gerechtshof en het orgaan opriep om te onderzoeken of Israël genocide tegen de Palestijnen pleegde sinds het zijn laatste aanval op Gaza begon.

De 84 pagina’s tellende aanvraag is de belangrijkste oproep om de acties van Israël als genocide te bestempelen, en komt op een moment dat het Palestijnse dodental in Gaza de 23.000 nadert, waarbij de meerderheid van de

geregistreerde dodelijke slachtoffers vrouwen en kinderen zijn.

In de aanvraag wordt gesteld dat de acties van Israël “genocidaal van aard zijn omdat ze bedoeld zijn om de vernietiging van een substantieel deel van de Palestijnse nationale, raciale en etnische groep teweeg te brengen.”

Israël heeft de aanvraag afgewezen en noemt het een ‘bloedlaster’ – een verwijzing naar antisemitische leugens die hun oorsprong vonden in de Middeleeuwen dat Joden christelijke jongens vermoordden om hun bloed te gebruiken voor religieuze rituelen.

Middle East Eye heeft de belangrijkste punten van de aanvraag opgesplitst en uitgelegd welke impact een beslissing van het internationale gerechtshof zou kunnen hebben.

Wat

is de reden achter de aangifte?Zuid-Afrika steunt al tientallen jaren de Palestijnse zaak voor een eigen staat, zowel in eigen land als internationaal, inclusief bij de Verenigde Naties. Zuid-Afrika vergelijkt de behandeling van Palestijnen die onder de bezetting leven met de behandeling van zijn zwarte burgers tijdens het apartheidstijdperk.

Verschillende vooraanstaande internationale mensenrechtenorganisaties hebben een soortgelijke vergelijking gemaakt en de Israëlische behandeling van de Palestijnen gecategoriseerd als apartheid, een etiket dat Israël luidruchtig verwerpt.

In zijn verzoekschrift aan het Internationaal Gerechtshof noemt Zuid-Afrika deze behandeling van Palestijnen voorafgaand aan de laatste oorlog als een voorbereidende factor voor wat het beschrijft als een aanhoudende genocide.

“Tegen een achtergrond van apartheid, verdrijving, etnische zuivering, annexatie, bezetting, discriminatie en de voortdurende ontkenning van het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking is Israël er sinds 7 oktober 2023 niet in geslaagd genocide te voorkomen.” zegt de applicatie.

Zuid-Afrika zei in zijn verzoekschrift ook dat het zijn zorgen over de militaire acties van Israël in Gaza bij meerdere gelegenheden aan Israël heeft overgebracht, en geen enkel antwoord heeft ontvangen.

Op 21 december stuurde het land een verbale nota – een formele, ongetekende diplomatieke nota – naar de Israëlische ambassade, waarin de bezorgdheid werd geuit dat Israël de drempel voor genocide zou halen. In de aanvraag staat dat Israël niet rechtstreeks op het briefje heeft gereageerd.

Als gevolg hiervan koos Zuid-Afrika er uiteindelijk voor om de aanvraag in te dienen, waarbij het er bij het internationale gerechtshof op aandrong zijn claim van genocide te horen en Israël te dwingen op de beschuldiging te reageren.

Wat is het Genocideverdrag?Als het gaat om de kwestie van genocide, erkent het internationaal recht de definitie die is vastgelegd in artikel II van het Genocideverdrag van de VN en het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof.

Deze definitie, die algemeen wordt aanvaard door meer dan 130 landen, waaronder de VS, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, stelt dat genocide daden betekent “die worden gepleegd met de bedoeling een nationale, etnische, raciale of religieuze groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen”. .

Zowel Israël als Zuid-Afrika zijn partij bij de Genocideconventie, wat betekent dat ze verplicht zijn “maatregelen te nemen om de misdaad van genocide te voorkomen en te bestraffen”, zoals het aannemen van wetgeving of het straffen van degenen die schuldig worden geacht aan de misdaad.

De conventie werd op 9 december 1948 geformaliseerd als reactie op de wreedheden begaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, namelijk de Holocaust waarbij zes miljoen Joden werden vermoord.

‘Genocide daden gepleegd tegen Palestijnen’In de aanvraag zet Zuid-Afrika verschillende daden uiteen die Israël sinds 7 oktober heeft gepleegd en die naar eigen zeggen “genocidaal van aard” zijn.

De eerste daad is de moord op ruim 20.000 Palestijnen in Gaza, van wie de meerderheid vrouwen en kinderen zijn. Terwijl Israël heeft gezegd dat het leger zich niet op burgers richt en de gewapende groep Hamas probeert uit te schakelen, hebben anderen, waaronder Israëls nauwe bondgenoot, de VS, zijn luchtbombardementencampagne als willekeurig omschreven.

Naast de moorden heeft Israël ook meer dan 55.000 Palestijnen in de enclave verwond, wat volgens Zuid-Afrika aanleiding geeft tot de definitie in de Genocideconventie van ‘het toebrengen van lichamelijk letsel’ aan een groep mensen.

De Zuid-Afrikaanse aanvraag benadrukt ook de Israëlische aanvallen op ziekenhuizen door ze te bombarderen en te belegeren, waarbij wordt gezegd dat dit alleen maar bijdraagt aan de dood van Palestijnen.

“Er zijn met name geen functionerende ziekenhuizen in het noorden van Gaza, zodat gewonden worden gereduceerd tot ‘wachten om te sterven’, niet in staat zijn om een operatie of medische behandeling te zoeken die verder gaat dan eerste hulp, en langzaam sterven, pijnlijke sterfgevallen als gevolg van hun verwondingen of de daaruit voortvloeiende verwondingen. infecties”, aldus de applicatie.

Andere Zuid-Afrikaanse verwijzingen naar “genocidale daden” zijn onder meer: massale gedwongen ontheemding en bombardementen op woonwijken; ontbering van de toegang tot voldoende voedsel en water; vernietiging van het leven van het Palestijnse volk in Gaza; het opleggen van maatregelen die bedoeld zijn om Palestijnse geboorten te voorkomen.

“In heel Gaza heeft Israël zich gericht op de infrastructuur en fundamenten van het Palestijnse leven, waarbij doelbewust levensomstandigheden zijn gecreëerd die erop gericht zijn de fysieke vernietiging van het Palestijnse volk teweeg te brengen”, aldus de applicatie.

“Naast de eerder genoemde aanvallen op huizen, buurten, ziekenhuizen, watersystemen, landbouwgronden, bakkerijen en fabrieken, heeft Israël zich ook gericht op het fundamentele civiele systeem in Gaza.”

Het Israëlische bombardement op Gaza heeft 70 procent van alle huizen in de enclave verwoest of beschadigd, en 85 procent van de 2,3 miljoen inwoners gedwongen tot massale ontheemding.

Het heeft ook moskeeën, kerken en universiteiten gebombardeerd, naast de ruim honderd erfgoedsites die het doelwit zijn van Israëlische strijdkrachten.

Genocidale bedoelingen van Israëlische functionarissenHet argument voor genocide is vaak moeilijk te bewijzen, omdat volgens de definitie in het verdrag de intentie om de daden te plegen duidelijk moet worden gemaakt.

Het Israëlische leger heeft tijdens zijn militaire operatie herhaaldelijk verklaard dat het niet van plan is burgers te doden, en dat het zich alleen op Hamas richt.

De aanvraag van Zuid-Afrika bevat echter ook talrijke verklaringen van Israëlische leiders die volgens hen duidelijk de intentie van het land aantonen om “genocidale daden te plegen of deze niet te voorkomen”.

Een van de aangehaalde voorbeelden dateert van 12 oktober, toen de Israëlische president Isaac Herzog zei dat er geen onderscheid bestond tussen gewapende strijders en burgers in Gaza.

“Het is een hele natie die verantwoordelijk is. Het is niet waar deze retoriek over burgers die zich niet bewust zijn, niet betrokken zijn. Het is absoluut niet waar. … en we zullen vechten totdat we hun ruggengraat breken,” zei Herzog.

Op 9 oktober kondigde minister van Defensie Yoav Gallant aan dat Israël Gaza volledig zou belegeren, waarbij de elektriciteit en het water naar de enclave zouden worden afgesloten, en noemde de inwoners van Gaza vervolgens “menselijke dieren”.

Op 10 november 2023 zei de Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben Gvir in een televisietoespraak dat wanneer Israël zegt dat het Hamas zal vernietigen, dit ook geldt voor “degenen die feestvieren, degenen die steunen en degenen die snoep uitdelen – het zijn allemaal terroristen, en ze moeten ook worden vernietigd”.

De volgende dag, op 11 november, zei de Israëlische minister van Landbouw: “[W]e zijn nu feitelijk de Gaza Nakba aan het uitrollen”, verwijzend naar de moord en gedwongen ontheemding van honderdduizenden Palestijnen tijdens de oprichting van Israël in 1948.

Wie heeft de gebeurtenissen nog meer omschreven als genocide?Terwijl Zuid-Afrika het eerste land werd dat een dergelijke aanvraag bij het Internationaal Gerechtshof indiende sinds het begin van de oorlog in oktober, hebben veel andere landen, individuen en organisaties de acties van Israël in Gaza bestempeld als genocide.

Naast president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit hebben ook de presidenten van Algerije, Bolivia, Brazilië, Colombia, Cuba, Iran, Turkije en Venezuela de acties van Israël als genocide bestempeld.

Slechts twee weken na het begin van de oorlog schreven ruim 800 geleerden een brief waarin ze waarschuwden dat Israël het risico liep genocide te plegen tegen de inwoners van Gaza. Onder de ondertekenaars bevonden zich prominente Holocaust-geleerden en deskundigen op het gebied van genocide.

Sindsdien hebben verschillende hoge VN-functionarissen ook ernstige waarschuwingen afgegeven dat Israël genocide zou kunnen plegen.

Op 2 november zeiden acht speciale VN-rapporteurs dat ze “ervan overtuigd blijven dat het Palestijnse volk een groot risico op genocide loopt”. Twee weken later, op 16 november, waarschuwden 15 speciale VN-rapporteurs dat de acties van Israël in reactie op de aanslagen van 7 oktober “wijzen op een genocide in de maak”.

Eind oktober nam Craig Mokhiber, de directeur van het New Yorkse Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR), ontslag uit zijn functie, daarbij verwijzend naar het ‘schoolvoorbeeld van genocide’ dat zich in Gaza afspeelt.

Voorafgaand aan de indiening van Zuid-Afrika was er ook nog een andere rechtszaak aangespannen in de Verenigde Staten, waarin de Israëlische operaties in Gaza als genocide werden omschreven. Op 13 november hebben verschillende Palestijnse families, bijgestaan door het Centrum voor Constitutionele Rechten, een rechtszaak aangespannen waarin ze de VS ervan beschuldigden een genocide op de Palestijnen in Gaza niet te hebben voorkomen.

Met een soortgelijk argument ten aanzien van Zuid-Afrika wordt in de rechtszaak aangevoerd dat, omdat de VS partij zijn bij de Genocideconventie en omdat zij militaire en diplomatieke steun verlenen aan Israël, zij zich schuldig maken aan het niet voorkomen van genocide en zich ook schuldig maken aan medeplichtigheid. in de acties van Israël.

Wat is het Internationaal Gerechtshof en zal een beslissing enige impact hebben?Het ICJ is een van de zes belangrijkste organen van de Verenigde Naties en staat los van het Internationaal Strafhof (ICC), dat individuen berecht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Hoewel de rechtbank de bevoegdheid heeft om geschillen tussen landen te beslechten, heeft zij niet de macht om haar besluiten ten uitvoer te leggen, ondanks dat deze juridisch bindend zijn.

Analisten hebben MEE eerder verteld dat, hoewel de beslissingen van het ICJ moeilijk af te dwingen zijn, ze kunnen helpen de verhalen over de hele wereld te verschuiven. En als we ons afvragen of Israël genocide pleegt, kan dit ernstige schade toebrengen aan de internationale reputatie van Israël en aan de betrekkingen met andere landen.

“Een besluit van het Internationaal Gerechtshof zou een symbolische overwinning voor de Palestijnen op het internationale toneel betekenen, maar het is onwaarschijnlijk dat het veel zal veranderen voor de Palestijnen die onder Israëlische bezetting en apartheid leven”, zegt Tariq Kenney-Shawa, een Amerikaanse beleidsmedewerker voor Al-Shabaka. Dat vertelde het Palestijnse Beleidsnetwerk eerder aan Middle East Eye in de context van een eerder onderzoek van het ICJ naar vermeende oorlogsmisdaden gepleegd door Israël tegen Palestijnen.

Kenney-Shawa voegde eraan toe dat als het Internationaal Gerechtshof tegen Israël zou regeren, het waarschijnlijk ‘zou dienen als het nieuwste voorbeeld van de inherente beperkingen van het internationale rechtssysteem dat afhankelijk is van handhaving door slechts een paar machtige staten, namelijk de VS en het Westen. Israëls trouwste verdedigers.”

In maart 2022 koos het Internationaal Gerechtshof de kant van Oekraïne nadat Kiev een aanvraag had ingediend waarin Rusland werd beschuldigd van genocide vanwege de invasie van het land. De rechtbank beval Rusland zijn militaire operaties in het land stop te zetten.

Bijna twee jaar later zet Rusland zijn militaire operaties in het land voort zonder dat het einde in zicht is zoals het er nu uitziet.

Toch heeft de huidige zaak tegen Israël ervoor gezorgd dat het land afstand heeft gedaan van zijn decennialange beleid van het negeren van de rechtbank. Het land verdedigt zich tegen de beschuldigingen, ook al raakt het op het internationale toneel steeds meer geïsoleerd vanwege de aanval op Gaza, waarbij landen als Turkije en Maleisië de zaak van Zuid-Afrika steunen.

Francis Boyle, een internationale mensenrechtenadvocaat die eerder aan de Bosnische genocidezaak werkte, zei in een interview tegen Democracy Now: “Zuid-Afrika zal een bevel tegen Israël winnen.”

| dagblad suriname | Door: Redactie