• woensdag 22 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONDERZOEK GESTART NAAR MACHT EN INVLOED TOTAL ENERGIES

| united news | Door: Redactie

De Franse oliegigant TotalEnergies staat momenteel in eigen land zwaar onder vuur.

Een onderzoekscommissie van de Franse Senaat heeft aangekondigd te willen onderzoeken hoeveel macht het bedrijf heeft en of die macht niet te ver gaat. Total is ook in Suriname actief en operator van de aantrekkelijke olievelden voor de kust in Blok 58.

Total is niet alleen een van ‘s werelds grootste producenten van fossiele brandstoffen, maar ook een belangrijke speler op het internationale politieke en diplomatieke toneel.

Een opvallend voorbeeld hiervan is de samenwerking van Total met het Russische Novatek op het schiereiland Yamal, waar ‘s werelds eerste gastanker-ijsbreker werd gelanceerd.

Deze joint venture, Yamal LNG, werd nauwlettend gevolgd door het Kremlin, wat de vraag oproept in hoeverre Total onder invloed van de Russische overheid opereert. Deze relatie is niet onomstreden, gezien de politieke spanningen tussen Rusland en andere landen, zoals Oekraïne.

In Frankrijk zelf wordt Total ook onder de loep genomen. De Franse Eerste Kamer heeft een speciale onderzoekscommissie opgericht die zich richt op de macht en activiteiten van het bedrijf. Er wordt onder meer onderzocht of de activiteiten van Total in overeenstemming zijn met het officiële Franse beleid met betrekking tot klimaat en mensenrechten.

Het klimaatbeleid van Total staat ter discussie,

aangezien het bedrijf nog steeds fors investeert in olie- en gaswinning, wat haaks lijkt te staan op de inspanningen van Frankrijk om de klimaatverandering tegen te gaan.

Bovendien worden de internationale investeringen van Total, zoals in Angola, Libië en Birma, bekritiseerd vanwege de mogelijke betrokkenheid bij regimes met een bedenkelijke reputatie op het gebied van mensenrechten en corruptie.

Het onderzoek naar Total in Frankrijk heeft tot doel om de invloed en activiteiten van het bedrijf nauwkeurig te evalueren. Met name de relatie tussen Total en de Franse overheid wordt onder de loep genomen, waarbij vragen worden gesteld over mogelijke belangenverstrengeling en het gebrek aan controle op de activiteiten van het bedrijf.

De uitkomsten van het onderzoek zullen naar verwachting van grote invloed zijn op de toekomstige interactie tussen Total, de Franse overheid en de internationale gemeenschap. Half juni moet de onderzoekscommissie haar verhoren afronden en daarna verschijnt een rapport met de conclusies, wat mogelijk verdere maatregelen met zich mee zal brengen.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie