• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NPS viert 77 jarig bestaan met feestvergadering en nieuwe visie 

| dagblad suriname | Door: Redactie

De NPS bestond vrijdag 29 september 77 jaar. De jaardag van de partij werd ’s avonds uitbundig gevierd en er werd een nieuwe visie gepresenteerd. De nieuwe weg, ofwel a nyun pasi, moet de partij gaan leiden bij de volgende verkiezingen.

De Nationale Partij Suriname (NPS) was lange tijd de grootste politieke partij in het land. De partij heeft meer dan 40 jaar deel uitgemaakt van verschillende coalitiekabinetten.

De NPS is opgericht op 29 september 1946, door onder anderen Johan Ferrier, de eerste president van het land. Het hoofdkantoor bevindt zich in Grun Dyari in het centrum van Paramaribo. Oud-president

Ronald Venetiaan, de langstzittende president van Suriname, is lid van de NPS en is momenteel ook de erevoorzitter van de groene partij.

Onder voorzitterschap van Gregory Rusland werd de NPS onderdeel van de regeer coalitie in 2020. Maar eerder dit jaar stapte de partij uit de coalitie. Het was steeds een moeilijke samenwerking. Vooral prominent Assembleelid Patricia Etnel en Ivanildo Plein hebben zich sterk gemaakt voor het uittreden uit de coalitie. Zij hebben ook meegedaan aan acties tegen de president en de regering. In Grun Dyari waren ’s avonds verschillende optredens van bekende artiesten, waaronder Jackson Blai en Psycho.

Verder

stond de officiële toetreding van oud-ABOP-kopstuk en gewezen minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Diana Pokie, in de planning. Zij had een uitval met ABOP-voorzitter en vicepresident Ronnie Brunswijk. President Chan Santokhi zelf heeft aangegeven dat na de verkiezingen de eerste inzichten van de ABOP waren om alleen met de VHP te regeren. Een coalitie van 30 zetels. “Wij hebben kleinere gezien. Maar, toen hebben wij aangegeven: NPS moet erbij. De ABOP heeft daarop aangegeven; Dan moet VHP, NPS accommoderen. Dat is ook gebeurd. “De VHP heeft ministeries, directeur posten en andere plaatsen opgegeven voor de NPS.” Uiteindelijk heeft het huwelijk geen stand gehouden.

Een recente online peiling van Dagblad Suriname laat zien, dat de populariteit van zowel de NPS en VHP flink achteruitgegaan is. De VHP was bij de afgelopen verkiezingen nog veruit de grootste qua stemmen in mei 2020. Echter kan zij nu slechts rekenen op een klein deel van ondervraagde burgers. De NPS had op de VHP en NDP na de meeste stemmen. Ook zij moet met minder genoegen nemen. De NPS stelde in 2020 in alle districten kandidaten en verwierf drie zetels. De NPS had als deel van de coalitie twee ministers geleverd. Voorzitter Rusland trok ook de presidentiële commissie voor huisvesting. 

| dagblad suriname | Door: Redactie