• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Negen overeenkomsten getekend in China

| starnieuws | Door: Redactie

President Chan Santokhi is bijzonder tevreden met het staatsbezoek aan China. Hij noemt de ontmoeting met president Xi Jingpin een hoogtepunt. Daarnaast zijn diverse bedrijven bezocht. (Foto: Kabinet van de President)

President Chan Santokhi blikt terug op een succesvol bezoek aan China. Een hoogtepunt van het bezoek was de ontmoeting met de hoogste politieke autoriteit, president Xi Jinping. "Er zijn goede gesprekken gevoerd, resulterend in negen overeenkomsten die onze samenwerking versterken", laat de president optekenen. Hij kijkt met optimisme naar de toekomst van de relatie tussen beide landen. Het staatshoofd is ervan overtuigd dat deze nauwe banden zullen bijdragen aan de

welvaart en het welzijn van Suriname. De delegatie is intussen in Nederland. De president keert zaterdag terug naar huis.

 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft diverse malen herhaald dat de schuldherschikking met China op technisch niveau is afgerond. “Wij hebben de schuldherschikking op politiek niveau afgetekend en herbevestigd. Op technisch niveau is dit al sinds december 2023 afgerond”, legt Ramdin uit. Hij kijkt terug op de schuldherschikking met India, die na technische afronding ook nog politieke goedkeuring nodig had. “Dat is de goedkeuring van de politieke top. Dat is nu ook hier gebeurd.” De

bewindsman merkt op dat de formele ondertekening op korte termijn zal plaatsvinden. 

Een van de resultaten van het staatsbezoek is dat China veel oudere schulden die dateren van vóór 2013 heeft kwijtgescholden, zegt Ramdin aan de Communicatiedienst Suriname. “Voor lange tijd waren bepaalde schulden geregistreerd. China had destijds besloten dat, hoewel deze leningen niet meer op onze schuldportfolio staan, ze nog steeds geregistreerd zijn.” China heeft de schulden kwijtgescholden, waardoor Suriname deze niet meer hoeft te betalen. “In Beijing hebben we ook 13 bedrijven bezocht en gesprekken mee gehad.
 

Binnen zes dagen hebben we gesprekken gevoerd met de regering, ook over technisch complexe onderwerpen”, benadrukt de regeringsfunctionaris. Hij benoemt ook de gesprekken die zijn gevoerd met de bestuurlijke eenheden op provinciaal niveau. “Het was niet gemakkelijk, gezien de grote afstanden die we moesten afleggen, maar het is wel gelukt dankzij de inspanningen van het hele team.” Hij is verheugd over de grote aandacht die Suriname vanuit China krijgt. Dit zal leiden tot meer werkgelegenheid, handel en investeringen, die onze economie ten goede komen.

| starnieuws | Door: Redactie