• donderdag 16 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Mathoera: “Geen oorlog, maar dialoog nodig om Tigri-grensconflict op te lossen”

| waterkant | Door: Redactie

Er is volgens de Surinaamse minister van Defensie, Krishna Mathoera, geen oorlog nodig om het grensconflict met buurland Guyana op te lossen.

“Die beslissing moeten we niet met een oorlog nemen. Er zijn genoeg mechanismen in de wereld die ons kunnen helpen om dat besluit te nemen. En die weg moeten we bewandelen. Gelet op de investeringen, is het niet verstandig om dit op een andere manier op te lossen dan door middel van dialoog en multilaterale mechanismen,” zei Mathoera woensdag voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM)-vergadering.

Guyana is momenteel bezig met het verlengen en verharden van een airstrip in het Tigri-gebied. Officieel stelt de Guyanese

overheid dat deze handelingen om humanitaire redenen worden uitgevoerd. Echter, Suriname stelt zich op het standpunt dat, conform de gemaakte afspraken tussen de twee landen in Chaguaramas, Trinidad and Tobago in 1970, beide landen geen beheersdaden of militaire activiteiten in het gebied zullen ontplooien. Guyana lapt deze afspraak echter al jaren aan zijn laars.

De bewindsvrouw vindt wel dat Suriname niet over zich heen moet laten lopen, maar zich moet blijven vasthouden aan hetzelfde standpunt.

Mathoera, die benadrukte dat het Tigri-gebied Surinaams grondgebied is, zei dat Surinaamse autoriteiten de zaak goed op de voet volgen. Naast de gezamenlijke onderhandelingen binnen de Grenscommissie

verzamelt Suriname ook informatie over alle bewegingen die in het Tigri-gebied plaatsvinden.

Verder is het ministerie van Buitenlandse Zaken (BIBIS) namens de president bezig met protestnota’s en het informeren van bevriende naties.

“Als regering zijn we ook bezig met een plan om na te gaan wat we gaan doen. Want het Verdrag van Chaguaramas geeft aan dat beide landen zich moeten onthouden van militaire activiteiten in dat gebied. Wij als leger, het ministerie van Defensie, hebben een ondersteunende rol. Wat wij voorlopig doen, is informatie inwinnen,” aldus de minister.

Volgens de bewindsvrouw is het grensconflict met Guyana overigens iets dat ook tijdens voorgaande regeerperiodes heeft bestaan, maar er is toen niets mee gedaan. Voor haar duurt het te lang en is een besluit nu wel noodzakelijk.

| waterkant | Door: Redactie