Suriname heeft met de lancering van het digitale Immigration & Customs Form (ICF) een belangrijke stap gezet in de modernisering van zijn grensprocedures. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft op woensdag 15 januari 2025 op de Johan Adolf Pengel International Airport de officiële lancering verricht. Hierbij waren onder anderen aanwezig douanehoofd Charda Girwar, MP-commandant Roy Samuels, directeur Toerisme Rabin Boeddha en de Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher.
Het ICF vervangt de bekende gele en witte papieren formulieren die reizigers traditioneel in het vliegtuig moesten invullen. Dankzij deze digitale innovatie kunnen reizigers hun gegevens vooraf
online invullen via een speciale website, en wel tot 72 uur voor vertrek. Dit biedt hen meer gemak en voorkomt veelvoorkomende fouten bij handmatige invoer. Minister Ramdin benadrukte dat met dit systeem men het formulier rustig thuis of elders kan invullen. “Bij aankomst in Suriname hoeven zij enkel de gegenereerde QR-code te tonen. Dit maakt het reizen eenvoudiger en efficiënter”, liet de bewindsman verder weten.
De BIBIS-minister wees erop dat het digitale formulier beschikbaar is in zeven talen, waardoor het toegankelijk is voor internationale reizigers. Binnenkort, in de tweede fase kunnen zij hun gegevens eenmalig invoeren, wat toekomstig reizen eenvoudiger maakt.
Voor de luchthaven betekent dit minder drukte en een efficiëntere afhandeling van passagiers. “Reizigers, zowel bij aankomst als bij vertrek, moeten het formulier invullen. Dit geldt niet alleen voor internationale bezoekers, maar ook voor Surinamers die het land verlaten”, aldus minister Ramdin. Met deze registratie krijgt Suriname beter inzicht in het aantal mensen dat het land verlaat, hun bestemmingen en andere relevante gegevens. Volgens Vijay Chotkan, directeur N.V. Luchthavenbeheer, biedt het formulier uitgebreide mogelijkheden voor veiligheidschecks en dataverzameling. “Dit systeem maakt het mogelijk om ongewenste gasten te weren, terwijl tegelijkertijd waardevolle gegevens over reispatronen verzameld worden.” De verzamelde statistieken kunnen bijdragen aan de versterking van de veiligheid, én nuttig zijn voor andere instanties zoals het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), de toerismesector en het bedrijfsleven. Dit is bijzonder belangrijk aangezien 120 landen vrij toegang hebben tot Suriname, waardoor het dus noodzakelijk is om nauwkeuriger en efficiënter te monitoren wie er het land binnenkomt.