• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Minister Somohardjo: “We staan niet te huppelen om lonen te stoppen”

| dagblad suriname | Door: Redactie

Het Public Sector Reform (PSR) programma van de regering, geleid door het ministerie van Binnenlandse Zaken, vordert. Zo heeft minister Bronto Somohardjo gesteld. Volgens de bewindsman zijn de eerste lonen van een groep ambtenaren al gestopt.

“We staan er niet voor te huppelen. Maar de maatregelen zijn gerechtvaardigd”, sprak de minister. “Het kan niet zo zijn dat een groep ambtenaren zich wel keurig aanmeldt op kantoor, en een ander deel wegblijft.”

Er zijn in eerste instantie lonen gestopt van mensen die dubbel op de rol geplaatst zijn. Bijvoorbeeld een persoon die ambtenaar is bij zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als het

ministerie van Financiën en Planning. Daarnaast is er een uitgebreide landsdienarenregistratie geweest. 

Minister Somohardjo geeft aan tevreden te zijn met de registraties. Na de allerlaatste kans heeft meer dan 90% van de ambtenaren zich laten registreren en daarmee aangegeven een bijdrage te willen leveren aan het herstructureren van de overheid.

Het bevriezen van de lonen van ambtenaren die zich niet hebben geregistreerd, kan de overheid een maandelijkse besparing van ruim SRD 100 miljoen opleveren. Het PSR zou kunnen resulteren in een loonsverhoging van ruim 15% voor ambtenaren die daadwerkelijk werken. 

President Chandrikapersad Santokhi gaf reeds in 2021 aan, dat de regering zal werken

aan hervormingen in het ambtenarenbestand. “Het ambtenarenbestand is fors gegroeid en het drukt zwaar op ons budget. We hebben geen werkplekken voor die ambtenaren. We hebben maatregelen getroffen.

Er worden plannen uitgezet om ambtenaren elders op een structurele wijze in te zetten met goede afstemming met goede training in de private sector. Er zijn al ideeën uitgewisseld met bedrijven, maar wij zullen het structureel doen.:

De regering heeft vooralsnog geen data gepresenteerd over hoeveel ambtenaren daadwerkelijk overgeheveld zijn naar de private sector en hoeveel belastingmiddelen daarmee bespaard wordt.”

| dagblad suriname | Door: Redactie