
Minister Mac Andrew: Drie jaar inzet voor mens, werk en jeugd
| cds | Door: Redactie
Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) blikt op 19 april terug op drie jaar ministerschap. In deze periode is volgens de bewindsman duidelijke progressie geboekt binnen het mandaat van het ministerie, met als rode draad de mens centraal in beleid en uitvoering. De afgelopen jaren stonden in het teken van drie pijlers: de verdere implementatie van Decent Work, de introductie van het Youth POWER-concept en het bevorderen van menselijk potentieel. “De mens stond en staat centraal in ons werk,” aldus de minister.
Terugblikkend op de verdere implementatie van het concept Decent Work, benadrukt de minister dat
De bewindsman geeft aan dat op arbeidsgebied ook de adoptie van het Middellang Arbeidsmarktbeleid, de operationalisatie van het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof (FVO) en de aanname van arbeidswetten en ratificatie van conventies belangrijke stappen waren in de afgelopen drie jaren. Arbeidsmarktbeleid is cruciaal en zal in de komende periode aan belang winnen, vanwege de geconstateerde ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er zijn trends die zorgen baren, zoals veranderende aspiraties van werknemers, de mismatch tussen vraag en aanbod, maar ook de kloof tussen de eisen van sollicitanten en hetgeen werkgevers bereid zijn te bieden. De operationalisatie van het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof (FVO) ziet de bewindsman als een dringend noodzakelijke stap om werknemers die in verwachting zijn, te verzekeren van hun basisinkomen – geheel in lijn met de Grondwet van Suriname. Hoewel er cruciale wetten zijn aangenomen in de afgelopen drie jaren, had Mac Andrew graag gezien dat ook de ARBO-wet (Arbeidsomstandighedenwet), die reeds enige tijd is opgestuurd naar DNA, was aangenomen, aangezien modernisering op het gebied van arbeidsomstandigheden een must is.
Het jeugdbeleid heeft in de afgelopen drie jaren een nieuwe impuls gekregen door de ontwikkeling en aanname van het concept Youth POWER en het Jeugdprofiel. Youth POWER signaleert volgens de bewindsman dat jongeren de kracht hebben om veranderingen teweeg te brengen. Om deze potentie te ondersteunen, is het beleid van AWJ gericht geweest op Participatie, Ontwikkeling, Weerbaarheid, Economische activiteiten en Rechten. Mac Andrew verwijst naar de verkiezing en het functioneren van de Jeugdraad Suriname en de SDG- en CARICOM Youth Ambassadors. Hoewel niet alles vlekkeloos is verlopen en er nog verdere vooruitgang geboekt moet worden, is de minister tevreden.
Ook over de recente participatie van de SDG-ambassadeurs aan de ECOSOC Meeting in New York is de bewindsman zeer te spreken. Mac Andrew geeft aan dat het rapport van de zeven interministeriële werkgroepen, die waren ingesteld om geïntegreerd beleid te ontwikkelen voor zeven belangrijke jeugdthema’s – waaronder mentale gezondheid, tienerzwangerschappen, geweld en fysieke gezondheid – inmiddels af is, en dat tot implementatie moet worden overgegaan. Dit zal een taak zijn voor de regering na 25 mei 2025. Het werk is in ieder geval al gedaan. De minister benadrukte ook het belang van het project Sociaal-Agogische Vorming in Buurten, dat inmiddels al in vijf districten wordt uitgevoerd en gericht is op de naschoolse vorming van jongeren in de leeftijdsgroep 4 tot 21 jaar.
Wat betreft de ontwikkeling van menselijk potentieel geeft Mac Andrew aan dat in de afgelopen drie jaren Surinamers in de leeftijdsgroep 16 tot 40 jaar middels diverse projecten in de gelegenheid zijn gesteld om kosteloos trainingen te volgen. Deze trainingen betroffen onder meer vakscholing, ondernemerschapstrainingen en andere relevante opleidingen gericht op de vorming en ontwikkeling van de doelgroep. De bewindsman noemt in dit kader het project Wroko Foe Mek Moni, dat gericht is op het landelijk aanbieden van kosteloze vaktrainingen, evenals projecten uitgevoerd met middelen van het Basic Needs Trust Fund (BNTF) van de Caribbean Development Bank, het Bureau Gemeenschapsprojecten van het Ministerie van Financiën en Planning, en het United Nations Development Programme (UNDP).
De Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) en de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) hebben goed werk verricht om Surinamers de nodige kennis en vaardigheden bij te brengen. Ook onder het project Labour Alignment with New Industries, dat wordt uitgevoerd met een lening van de Inter-American Development Bank (IADB), zijn Surinamers getraind. In 2025 zullen nog eens 500 personen worden opgeleid. Daarnaast zijn begrotingsmiddelen aangewend door het Onderdirectoraat Nationale Jongerenaangelegenheden (NJA) om trainingen te verzorgen voor jongeren die extra aandacht verdienen – zoals recentelijk de Hovenierstraining – en door de Raad voor Coöperaties (RACO) voor trainingen op het gebied van coöperaties. De bewindsman hoopt dat het landelijke, kosteloze trainingsaanbod onverkort zal worden voortgezet na 25 mei.
Minister Mac Andrew geeft aan dat ook op andere gebieden goed werk is verricht, zoals de bepaling en monitoring van de armoedegrens en de vaststelling van het minimumuurloon volgens wetenschappelijke en internationale principes. Mac Andrew erkent dat de armoedegrens en het minimumuurloon niet door iedereen goed worden begrepen, maar staat volledig achter de toegepaste wetenschappelijke principes en methodes.
Tot slot benadrukte de bewindsman dat de inzet en motivatie van de directie en het personeel van AWJ, SAO, SPWE, FVO en RACO cruciaal zijn geweest om de nodige resultaten te behalen – ondanks het feit dat de omstandigheden niet altijd ideaal waren en dat deels nog steeds niet zijn. Ook de ondersteuning van sociale partners, de regering, andere ministeries, de Nationale Assemblee, raden, commissies en werkgroepen, alsmede andere lokale en internationale stakeholders zoals de districtscommissarissen (DC’s), UNICEF, IADB, UNDP en ILO, was essentieel om progressie te boeken.
Paramaribo, 22 April 2025
Communcatie Unit
Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken
Minister AWJ, Steven Mac Andrew
| cds | Door: Redactie