Marrons in Nederland buigen zich over excuses Rutte
| suriname herald | Door: Redactie
Marrons in Nederland hebben tijdens een krutu in Utrecht van gedachten gewisseld over het Nederlandse slavernijverleden. Tijdens dit moment zijn ook de door premier Mark Rutte uitgesproken excuses aan de orde gekomen. Het moet volgens Kensley Vrede, kapitein tevens woordvoerder van Tribale Volkeren in Nederland, niet blijven bij een excuses van de premier.
Hij zegt tegenover Suriname Herald dat de samenwerkende marron traditionele leiders in Europa kort na de excuses een denktank hebben gevormd als voorbereiding op de dialoog die moet volgen met het Nederlandse kabinet of dienst vertegenwoordigers.
De denktank is verantwoordelijk voor het formuleren van een beleidsplan dat de komende
Met deze brainstormsessies willen zij goed voorbereid zijn op wat de excuses betekenen voor de groep en het belang hiervan vastleggen. Het doel was dan ook om met een grote samenkomst van gedachten te wisselen.
De samenwerkende marron traditionele leiders vinden het heel belangrijk om met elkaar samen na te denken over het thema en samenwerkingsstrategieën uit te werken over het slavernijverleden, en
Hij zegt verder dat men hierop zal mogen reageren. Dit is ook de reden waarom de organisatie alle marrongroepen zoals de Saamaka, Aucaners, Matawai, Kwinti’s, Pamaka en de Aluku had opgeroepen om aanwezig te zijn bij de krutu. Vrede benadrukt dat de excuses er wel mogen zijn, maar dat het daarmee nog niet is afgelopen. Hij legt uit dat premier Rutte ook de nadruk heeft gelegd op erkenning, excuses en herstel.
Verder wijst de kapitein erop dat de minister-president ook eraan heeft toegevoegd dat er een vervolg komt op zijn toespraak. “En daarom moeten wij in dialoog voordat hij hiermee uitkomt”, aldus Vrede. Hij meent dat marrons een heldendaad hebben gepleegd en dat hiermee rekening moeten worden gehouden.
“Zij mogen niet buitengehouden worden, niet in de Nederlandse en niet in de Surinaamse samenleving. Ze moeten gekend worden als een belangrijke groep. Wat kapot gemaakt is bij de Surinaams Afrikaanse mensen, moet hersteld worden. De premier heeft betrokken groepen in beweging gebracht en het kan niet daarbij blijven. Belanghebbenden zullen daarom moeten samenwerken voor het afwikkelen van het slavernijdossier”, legt Vrede uit.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| suriname herald | Door: Redactie