• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Leerkrachten woest over werken in de vakantie

| times of suriname | Door: Redactie

PARAMARIBO – Leerkrachten van verschillende basis- en voj-scholen zijn woest over het feit dat het ministerie, zonder eerst met het onderwijsveld te communiceren, wil dat zij in de vakantie doorwerken aan de vakantie ‘Herkansing- en Aandachtscholen’ die zullen worden geïntroduceerd. Zij vinden dat zowel zij als de leerlingen ook recht hebben op vakantie, vooral omdat het ministerie al maanden de kans had om het probleem met de leerachterstanden van de leerlingen aan te pakken en er niets aan heeft gedaan.

De leerkrachten vragen zich oprecht af waar het ministerie de leerkrachten vandaan zal halen om in de vakantie te werken, aangezien

velen van hen weigeren om hieraan mee te werken. Volgens enkele leerkrachten hebben zij sinds de invoering van het doorstromingsbeleid keer op keer aangegeven dat de resultaten voor de vakken lezen, schrijven en rekenen schrikbarend zijn achteruitgegaan.

Echter, naar hun zeggen, is er niets gedaan vanuit het ministerie om deze achterstanden weg te werken. De leerkrachten vragen zich af hoe de leerlingen tijdens de vakantieherkansingsscholen de achterstanden van drie jaar zullen inhalen. Verder is men ook boos over het feit dat het ministerie zonder een gedegen plan over hoe de leerlingen geschoold moeten worden in de vakantie een nieuw initiatief aankondigt.

“Het

ministerie demotiveert ons al genoeg en nu komen ze met iets anders. Normaal werken en je salaris ontvangen is een probleem, hoe gaan ze ons dan uitbetalen voor de extra diensten die we in de vakantie moeten draaien?”, stelt een leerkracht. Volgens haar moet zij uitbetaald worden voor overuren en ook het salaris van mei heeft zij nog steeds niet ontvangen. Lucenda, een leerkracht op een basisschool, vertelt dat zij haar vakantie al gepland heeft en dus niet beschikbaar is om te werken in die periode. Zij hoopt dat de leerkrachten die bereid zijn om in de vakantie te werken de leerlingen niet klakkeloos bevoordelen maar werkelijk werken aan het helpen van de kinderen.

Een andere leerkracht kan zich niet voorstellen dat leerlingen een heel schooljaar niet kunnen lezen en schrijven en dat het ministerie daar niets aan heeft gedaan, maar pas in de vakantie een ‘toverstok’ wil gebruiken om het probleem op te lossen. Hij vraagt zich af waarom dit besluit niet eerder is genomen, want de peilingstoetsen zijn sinds maart afgenomen.

Naast leerkrachten zijn ook ouders niet te spreken over het feit dat ‘zwakke’ leerlingen vanaf oktober ook op zaterdag naar school zullen moeten. Amanda Blackman, moeder van drie kinderen, zegt dat zij begrijpt dat het ministerie de zwakke leerlingen wil opvijzelen, maar vraagt zich af of de leerlingen geen recht hebben op hun vakantie. “Ik hoop dat genoeg leerkrachten zich opgeven en zich beschikbaar stellen om extra lessen te verzorgen in de vakantie.

Je raakt nu zwaar gedemotiveerd en dan moet jij je nog gaan opgeven om te werken in de vakantie. Ik hoop niet dat de aanmeldingen nihil zijn en het ministerie dan zelf leerkrachten zal aanwijzen om te werken. Ze kunnen de nieuwe groep geslaagden inzetten die nog geen baan hebben”, besluit een leerkrachten. 

 

| times of suriname | Door: Redactie