• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

JE ZOOM ACHTERGROND HEEFT STERKE INVLOED HOE MENSEN JE BEOORDELEN

| snc.com | Door: Redactie

Bron: Vivian Lammerse

Benieuwd hoe je op Zoom het betrouwbaarst overkomt? Onderzoekers onthullen welke achtergrond je het beste kunt gebruiken (en welke juist niet).

De afbeelding die je als achtergrond kiest, heeft namelijk sterk invloed op hoe andere mensen over je oordelen, zo blijkt.

De eerste indruk die je op andere mensen achterlaat, is heel belangrijk. Dat komt omdat mensen vaak snel oordelen en beslissingen nemen op basis van die eerste ontmoeting. “De eerste indruk die je maakt kan in sommige gevallen zelfs erg moeilijk te veranderen zijn,” vertelt onderzoeker Paddy Ross. De afgelopen jaren heeft de grote toename van videoconferenties ertoe geleid

dat veel eerste indrukken nu virtueel plaatsvinden. En dus moet je er tijdens een Zoom-vergadering niet alleen over nadenken wat je aan hebt en hoe je kijkt, maar ook welke achtergrondafbeelding je kiest, zo toont een nieuwe studieaan.

Eerste indruk
Veelgebruikte videoconferentieplatforms zoals Zoom bieden gebruikers de mogelijkheid om hun achtergrond aan te passen. Toch is er verrassend weinig onderzoek gedaan naar hoe de keuze van deze virtuele achtergrond de eerste indruk van mensen zou kunnen beïnvloeden.

Studie
Om daar het fijne van te weten, voerde Ross samen met zijn collega’s een grappig onderzoek uit. 167 volwassenen werden gevraagd naar stilstaande beelden te

kijken die eruit zagen alsof ze tijdens een Zoom-vergadering waren genomen. Op elk van deze beelden was een man of een vrouw te zien, die ofwel glimlachten of een neutrale gezichtsuitdrukking hadden. Daarnaast stonden ze voor verschillende achtergronden, zoals een woonkamer, een vage woonkamer, kamerplanten, een boekenkast, een kale, witte muur of een grappige afbeelding van een walrus op een ijsberg. De deelnemers kregen de taak om te beoordelen hoe competent en betrouwbaar ze elk van deze personen vonden. “Wat interessant is, is dat we de deelnemers niet eens vertelden over de verschillende achtergronden,” legt Ross uit. “We vroegen hen alleen om de gezichten te beoordelen. Het feit dat hun beoordeling (gedeeltelijk) beïnvloed werd door de achtergrond, gebeurde dus onbewust.”

De gezichten die de deelnemers te zien kregen: A) Een vrolijke vrouw met een achtergrond van planten, B) een vrolijke man met een boekenkast op de achtergrond, C) een vrolijke vrouw met een woonkamer als achtergrond, D) een neutraal kijkend man met een vage achtergrond van een woonkamer, E) een neutraal kijkende vrouw met een lege achtergrond, F) een neutraal kijkende man met een grappige achtergrond. Afbeelding: Cook et al., 2023, PLOS ONE, CC-BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

Boekenkast en kamerplant
Uit de bevindingen blijkt dat de deelnemers over het algemeen de gezichten die te zien waren tegen een achtergrond van kamerplanten of boekenkasten als meer betrouwbaar en competenter beschouwden. Ross denkt deze resultaten wel enigszins te kunnen verklaren. “Boeken worden vaak geassocieerd met intelligentie,” licht hij toe. “Dit kan op zijn beurt als een teken van bekwaamheid worden gezien. Op dezelfde manier kunnen planten suggereren dat je verantwoordelijk genoeg bent om dingen in leven te houden, wat betrouwbaarheid kan symboliseren.”

Woonkamer en grappige afbeelding
Aan de andere kant werden gezichten met een woonkamer of een grappige afbeelding op de achtergrond juist als minst competent of betrouwbaar beoordeeld. “Als je voor een grappige afbeelding kiest, kom je minder serieus over, waardoor mensen je daarom misschien ook als minder bekwaam zien,” vermoedt Ross. Waarom ook de woonkamer een negatievere eerste indruk achterlaat, weet Ross niet precies. “Het is lastig om daarover te speculeren,” zegt hij. “Maar als ik een gok zou moeten wagen, zou het kunnen suggereren dat je tevens minder serieus bent. Het lijkt alsof je niet goed hebt nagedacht over de plek waar je aan het werk bent.”

Gezichtsuitdrukking
De deelnemers beschouwden blije gezichten over het algemeen als betrouwbaarder en competenter dan neutrale gezichten. Daarnaast beoordeelden ze ook vrouwelijke gezichten als meer betrouwbaar en bekwaam, wat Ross overigens niet per se verrast. “Er is onderzoek dat aantoont dat mensen met zachtere gelaatstrekken meestal als betrouwbaarder worden gezien,” legt hij uit. “Daarom scoren vrouwelijke gezichten op dit aspect doorgaans hoger.”

Geslacht
De onderzoekers zagen eigenlijk geen verschil tussen mannen en vrouwen wanneer zij beiden tegen een achtergrond van kamerplanten of een boekenkast waren gezet. Anders was dat wanneer zij beiden een woonkamer of een grappige afbeelding als achtergrond hadden. Wanneer een vrouwelijk gezicht tegen een dergelijke achtergrond was gezet, werd zij niet per se als minder betrouwbaar of bekwaam beschouwd. Anders was dat bij mannen. “Mannen werden in dit geval wel als een stuk minder betrouwbaar en bekwaam gezien,” aldus Ross. “Dit zou een geweldig startpunt kunnen zijn voor een geheel nieuw onderzoek om te begrijpen waarom mannen aanzienlijk lager scoren wanneer ze voor deze twee achtergronden kiezen.”

Invloed
De bevindingen uit de studie zijn heel interessant voor iedereen die regelmatig een Zoom-vergadering heeft. Want blijkbaar heeft de achtergrond die je kiest sterk invloed op de indruk die je op andere mensen achterlaat. “We hadden wel verwacht dat de achtergrond enige invloed zou hebben,” zegt Ross. “Maar we waren verrast door de hoge mate waarin dit daadwerkelijk het geval was.”

Advies
Wat je dus bij je volgende Zoom-vergadering het beste kunt doen? “Als je wilt dat anderen een goede eerste indruk van je krijgen, vergeet dan niet om de gebruikelijke dingen te doen, zoals je passend kleden, glimlachen, enzovoort,” adviseert Ross. “En als het mogelijk is, probeer dan ook een achtergrond te kiezen met boeken of planten (of beide!). Apart advies voor mannen: wees vooral voorzichtig met achtergronden die lijken op een woonkamer of die een grappig en ongewoon element bevatten.”

De bevindingen uit de studie kunnen velen dus helpen om een betere eerste indruk achter te laten op een nieuwe collega, of nieuwe baas die je voor het eerst virtueel ontmoet. “De belangrijkste boodschap van ons onderzoek is echt dat je je bewust moet zijn van hoe sterk je keuze van je achtergrond invloed kan hebben op hoe anderen over je oordelen,” benadrukt Ross. “Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat je online de beste eerste indruk achterlaat die je kunt, aangezien dit van grote betekenis kan zijn.”

TECH


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie