
VIDEO: Mini-documentaire over ontwikkeling EAG International Airport in Suriname
| waterkant | Door: Redactie
Op historisch familiegrondgebied is deze week in Suriname de Eduard Alexander Gummels Airport (EAG) geopend. Wat ooit een melkveeboerderij was die vijf generaties lang in familiebezit bleef, is omgevormd tot een moderne luchthavenfaciliteit die niet alleen de luchtvaartsector, maar ook de Surinaamse economie van het land een flinke impuls moet geven.
De EAG Airport heeft gisteren een mini-documentaire online geplaatst (zie video) die een kijkje geeft in het proces van ontwikkeling van de luchthaven.
De bouw van de airport kwam voort uit de noodzaak om te kunnen uitbreiden, iets wat op het bestaande Zorg en Hoop-vliegveld vanwege beperkte baanlengte en ruimte onmogelijk
De overstap van een heliport naar een volwaardige luchthaven werd mede ingegeven door de strategische rol die het bedrijf al sinds 2015 vervult in het faciliteren van offshore olie- en gasoperaties.
Met steun van lokale banken, bedrijven en stakeholders werd de basis gelegd voor wat nu bekend staat als EAG Airport. De luchthaven is gerealiseerd met duurzame principes in het achterhoofd, zoals het gebruik van zonnepanelen, grijswatersystemen en onderhoudsarme materialen.
De terminal werd ontworpen om zowel helikoptervluchten als internationale passagiersvluchten efficiënt te verwerken.
De aanleg van de infrastructuur vereiste een
De luchthaven is vernoemd naar Eduard Alexander Gummels, grootvader van de oprichters van Sky Farmers en GUM Air, en wordt gezien als eerbetoon aan zijn nalatenschap van hard werken en ondernemerschap. “Zijn nalatenschap leeft voort in dit project,” aldus de familie, die benadrukt dat zijn waarden de basis vormen van het huidige ondernemerschap.
Met de komst van EAG Airport verwacht men een toename van het toerisme, efficiënter zakelijk verkeer binnen de regio en meer internationale connectiviteit. De ligging nabij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo biedt bovendien voordelen voor medische evacuaties en spoedtransporten.
Volgens betrokkenen is dit project niet alleen een investering in infrastructuur, maar ook in nationale trots. “Deze luchthaven is 100 procent Surinaams – gebouwd door Surinamers, gefinancierd door Surinaamse instellingen en gericht op de toekomst van Suriname,” klinkt het vol overtuiging.
| waterkant | Door: Redactie