
JAGESAR | STAATSOLIE KLAAR VOOR LEIDENDE ROL IN SURINAME’S ENERGIESECTOR
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: Annand Jagesar, algemeen directeur van Staatsolie N.V.| Bron: Kaori Media.
Staatsolie, de nationale oliemaatschappij van Suriname, bereidt zich voor op een sleutelrol in de transformatie van het land tot energienatie van formaat. In een exclusief gesprek met Kaori Media blikt algemeen directeur Annand Jagesar terug op de ontwikkeling van het bedrijf én vooruit op de kansen en uitdagingen die het offshore tijdperk met zich meebrengt.
Sinds de oprichting in 1980 en de start van de olieproductie in 1982, is Staatsolie uitgegroeid tot een volledig geïntegreerd energiebedrijf, met activiteiten in raffinage, energieopwekking en belangen in twee goudmijnen. “Onze rol is geëvolueerd van
Miljardenproject in aantocht
De belangrijkste motor voor toekomstige groei is het GranMorgu-project in Blok 58, dat bij piekproductie 220.000 vaten olie per dag zal leveren. De geschatte opbrengst voor Suriname bedraagt tussen de 15 en 25 miljard Amerikaanse dollar over een periode van 22 jaar. In Blok 52 ontdekte Petronas recentelijk gas, met een definitieve investeringsbeslissing gepland voor 2027. Twee oliebronnen worden dit jaar nog verder verkend.
Ook andere offshoregebieden zoals blokken 64 en 65 worden onderzocht. “Als daar olie wordt gevonden, kan dat een geheel nieuw petroleumgebied openen,” stelt
Aantrekkelijke voorwaarden voor investeerders
Staatsolie werkt samen met buitenlandse partners via productie-delingscontracten (PSC’s). Deze bieden Suriname een gunstig aandeel van 60 tot 70 procent in de opbrengst na kosten, inclusief royalty’s, winstverdeling en vennootschapsbelasting. “Onze voorwaarden zijn internationaal concurrerend, vergelijkbaar met die van Guyana, Brazilië en Angola,” zegt Jagesar.
Voor het GranMorgu-project neemt Staatsolie een belang van 20 procent, wat een financieringsbehoefte van circa 2,4 miljard dollar met zich meebrengt. Een lokale obligatieronde, afgesloten in maart 2025, leverde al ruim 516 miljoen dollar op.
Duurzaamheid voorop
Hoewel olie en gas centraal staan, krijgt duurzaamheid expliciete aandacht. Staatsolie publiceert een duurzaamheidsrapport en heeft een speciale ESG-commissie. De methaanuitstoot is fors gereduceerd. De waterkrachtcentrale voorziet in 50 procent van de nationale elektriciteitsbehoefte en er ligt een plan voor een zonnepark van 30 megawatt, dat nog wacht op goedkeuring.
Bij het offshoreproject wordt de CO₂-uitstoot beperkt tot 18 kilogram per vat, aanzienlijk lager dan het industriegemiddelde van 25 kilogram, mede dankzij gasinjectie en het vermijden van affakkelen.
Tekort aan geschoolde arbeidskrachten
Volgens Jagesar ligt de grootste werkgelegenheid niet in de olieproductie zelf, maar in de afgeleide sectoren zoals logistiek, infrastructuur en dienstverlening. “Slechts 7 procent van ons personeel heeft een bachelordiploma of hoger. Suriname heeft dringend meer hoogopgeleide vakmensen nodig.” Buitenlands talent zal mogelijk noodzakelijk zijn, evenals het terughalen van Surinaamse professionals uit de diaspora.
Investeren in menselijk kapitaal
Via het Blue Wave Supplier Development Program, in samenwerking met Chevron, TotalEnergies en PetroChina, worden Surinaamse mkb-bedrijven klaargestoomd voor deelname aan internationale aanbestedingen. Daarnaast worden opleidingen aangeboden die aansluiten op de behoeften van de energiesector, in samenwerking met lokale onderwijsinstellingen.
Verantwoord omgaan met olierijkdom
Staatsolie bereidt zich niet alleen operationeel, maar ook beleidsmatig voor op de nieuwe rol van Suriname als energieland. Er wordt intensief samengewerkt met de overheid aan een stabiel fiscaal en regulerend kader. “We kijken naar voorbeelden als Noorwegen, Trinidad & Tobago en Guyana om te leren van hun ervaringen.”
Maar Jagesar tempert ook de verwachtingen: “De economische vruchten van olie laten zich pas na verloop van tijd plukken. Infrastructuur, onderwijs en financiële stabiliteit zijn minstens zo belangrijk als de olie zelf.”
Blik op de toekomst
Over tien jaar ziet Jagesar Staatsolie als toonaangevende speler in de offshore-industrie én in duurzame energie. “We willen koploper zijn in duurzaamheid en innovatie. Ons doel is ervoor te zorgen dat deze natuurlijke rijkdom ten goede komt aan komende generaties.”
Zijn slotboodschap aan investeerders is duidelijk: “Suriname is open voor zaken. We hebben een stabiel regelgevend klimaat, veelbelovende oliereserves en een regering die duurzame ontwikkeling serieus neemt.”
En aan het Surinaamse volk: “Staatsolie zal alles op alles zetten om onze olie- en gasbronnen verantwoord en transparant te beheren. Maar alleen samen – overheid, bedrijfsleven en burgers – kunnen we dit potentieel omzetten in echte vooruitgang.”
ENERGY
| united news | Door: Redactie