• vrijdag 17 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

India Begint Haar Zeemacht te Tonen als Concurrentie met China Toeneemt

| dagblad suriname | Door: Redactie

India, traditioneel gefocust op haar landgrenzen met rivalen Pakistan en China, zet nu stappen om haar zeemacht in internationale wateren te tonen, waaronder anti-piraterijpatrouilles en een opvallende inzet dichtbij de Rode Zee om schepen te beschermen tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas. Dit gebeurde na aanvallen op schepen door Jemenitische Houthi-rebellen in solidariteit met Hamas, waardoor een belangrijke handelsroute, die ongeveer 12% van de wereldhandel omvat, werd verstoord.

De inzet van drie geleide raketvernietigers en verkenningsvliegtuigen in november toont aan dat India zich positioneert als een “proactieve bijdrager” aan de internationale maritieme stabiliteit, met groeiende maritieme ambities ten opzichte van

China. Dit signaleert India’s wens om een bredere verantwoordelijkheid in maritieme beveiliging op zich te nemen en zijn status als regionale en opkomende wereldmacht te bevestigen.

India heeft al hulp geboden aan ten minste vier schepen, waarbij drie ervan waren aangevallen door Houthi-rebellen. Het land heeft ook meerdere anti-piraterijmissies uitgevoerd. De groeiende competitie met China stimuleert India tot het verkrijgen van geavanceerdere schepen, onderzeeërs en vliegtuigen, en tot meer investeringen in technologie en infrastructuur. Het aandeel van de marine in India’s snelgroeiende defensiebudget, dat vorig jaar $72,6 miljard bereikte, is toegenomen tot 19% van ongeveer 14%.

Daarnaast bouwt de marine strategische partnerschappen

uit door deel te nemen aan gezamenlijke oefeningen met andere naties in de regio en daarbuiten. Dit komt vooral tot uiting in het Quad-verband, dat bestaat uit India, de VS, Australië en Japan, een strategische alliantie in de Indo-Pacific die erop gericht is China’s groeiende assertiviteit in de Pacific te beteugelen.

Hoewel India zich zorgen maakt over de militaire en economische expansie van China in de Indische Oceaan, erkent het dat het, qua maritieme macht, momenteel niet in staat is om macht uit te oefenen in de Zuid-Chinese Zee door de uitgebreide Chinese maritieme aanwezigheid daar. India’s maritieme planners beschouwen dit gebied echter als een topprioriteit, aangezien ongeveer 60% van India’s vracht door deze door Beijing gedomineerde scheepvaartroutes gaat.

| dagblad suriname | Door: Redactie