• dinsdag 28 November 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hoe zit het met regelgeving voor nieuwste trend: E-bikes of E-scooters

| dagblad suriname | Door: Redactie

We zien ze allemaal wel eens voorbij rijden, ja, de populaire E-bikes. De populariteit van E-bikes is de afgelopen maanden in Suriname exponentieel toegenomen, aangewakkerd door de stijgende brandstofprijzen en de aantrekkelijke mobiliteitsmogelijkheden die deze elektrische ‘scooters’ bieden. Maar te midden van deze trend rijzen er vragen over de veiligheid in het verkeer en de afwezigheid van specifieke regelgeving.

Een zorg die velen delen, is de vraag of E-bikes gevaarlijk zijn op de weg. Momenteel ontbreekt het aan specifieke voorschriften voor het gebruik van E-bikes in Suriname. Volgens de Surinaamse wetgeving vallen voertuigen die uitsluitend of deels worden aangedreven door een

krachtwerktuig onder de definitie van motorrijtuigen. Dit geldt anders dan in Nederland, waar standaard elektrische fietsen met trapondersteuning niet als motorrijtuigen worden beschouwd. 

Het Europese Hof van Justitie heeft zelfs geoordeeld dat E-bikes, omdat ze niet uitsluitend worden voortgestuwd door mechanische kracht, niet verplicht zijn om op dezelfde manier te worden verzekerd als motorvoertuigen. Ze worden beschouwd als fietsen en niet als motorfietsen. In Nederland wordt een reguliere elektrische fiets gedefinieerd als een fiets met trapondersteuning, waarbij deze ondersteuning automatisch stopt zodra de fiets een snelheid van 25 kilometer per uur bereikt. Doorgaans wordt deze variant aangeduid als een ‘e-bike’. Het is echter belangrijk op te merken dat deze definitie verschilt van de E-bikes die hier in ons land bekend zijn.

Er is dus een roep om onderscheid te maken tussen E-bikes en E-scooters, aangezien deze voertuigen verschillende kenmerken en risico’s met zich meebrengen. De snelheid en het bereik van elektrische scooters variëren op basis van hun ontwerp en technologische kenmerken. Sommige E-bikes zijn in staat om indrukwekkende snelheden van 25 tot 45 kilometer per uur te bereiken, waardoor ze niet alleen een efficiënt vervoermiddel zijn voor stadsverkenningen, maar ook voor woon-werkverkeer.

Suriname staat op een kruispunt waar duidelijke regelgeving nodig is. Momenteel ontbreekt het aan specifieke definities voor E-bikes en scooters en de bijbehorende regels voor het gebruik van openbare wegen. Het gebrek aan bewustzijn onder burgers bij het bedienen van de elektronische bikes en scooters verhoogt het risico op verkeersongevallen, en er is een dringende behoefte aan educatie en regelgeving.

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie