• maandag 06 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPINIE: ‘De zaak-Welzijn: Schijn en werkelijkheid’

| waterkant | Door: Redactie

[INGEZONDEN] – In een recente ontwikkeling in de zaak rondom het Alcoa Minerals Pensioenfonds Suriname is de balans volledig omgeslagen. Waar Ferdinand Welzijn, oud-minister en oud-voorzitter van het fonds, aanvankelijk met beschuldigingen kwam over de huidige bestuursleden, blijkt nu dat de rollen precies zijn omgedraaid. Het Hof van Justitie heeft onlangs een vernietigend oordeel geveld over het handelen van Welzijn en zijn medestanders.

In een poging zijn eigen reputatie te beschermen, had Welzijn in een de media de huidige bestuursleden, Pierau en Veira, openlijk bekritiseerd, hen zelfs van onbekwaamheid en ‘achterlijk gedrag’ beschuldigd. Deze aanvallen waren echter gebaseerd op valse premissen

en dienden kennelijk vooral om de aandacht af te leiden van zijn eigen misstappen.

Het onderzoek van het Hof heeft echter een heel ander beeld geschetst. Welzijn en zijn medestanders blijken verantwoordelijk te zijn voor een financiële schade van maar liefst 12 miljoen US dollar aan het pensioenfonds. Dit geld, dat bestemd was voor de vele pensioengerechtigden, is op onrechtmatige wijze verduisterd. Het Hof heeft dan ook geconcludeerd dat Welzijn en zijn handlangers strafrechtelijk vervolgd moeten worden.

Deze uitspraak van het Hof is niet alleen een overwinning voor de huidige bestuursleden, maar ook voor alle benadeelde pensioengerechtigden. Het toont aan dat de

Surinaamse rechtsstaat in staat is om corruptie en onrechtmatigheden aan te pakken.

De zaak-Welzijn is een schrijnend voorbeeld van hoe macht en positie misbruikt kunnen worden om eigenbelang te dienen. Het is dan ook van groot belang dat het Openbaar Ministerie de aanbeveling van het Hof opvolgt en Welzijn en zijn medestanders daadwerkelijk vervolgt. Alleen door streng op te treden tegen dit soort misdrijven kan de integriteit van publieke instellingen worden hersteld en kan het vertrouwen van de burgers in de rechtsstaat worden versterkt.

Het is te hopen dat deze zaak een signaal is voor de gehele Surinaamse samenleving. Corruptie moet met wortel en tak worden uitgeroeid. Onrechtmatig verkregen rijkdommen moeten worden teruggevorderd en degenen die zich schuldig maken aan dergelijke misdaden moeten de volle consequenties dragen.

Ferdinand Welzijn, die zich ooit presenteerde als een voorstander van “Good governance”, heeft met zijn handelen zijn eigen geloofwaardigheid volledig ondergraven. De titel van dit artikel, ‘De zaak-Welzijn: Schijn en werkelijkheid’, vat de situatie treffend samen. Achter de façade van een integer politicus bleek een man schuil te gaan die bereid was om de belangen van vele mensen op te offeren voor eigen gewin.

Maikel Pierau

| waterkant | Door: Redactie