• zaterdag 25 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hoe harmonieus leven Surinamers met elkaar: World Peace Day

| dagblad suriname | Door: Redactie

Gisteren werd over de hele wereld de Internationale Dag van de Vrede gevierd. De World Peace Day is in het leven geroepen door de Verenigde Naties en staat in het teken van het streven naar vrede en harmonie in de wereld. 

Suriname, een land dat bekend staat om de culturele diversiteit en rijke geschiedenis, heeft in zekere mate een vreedzame bevolking. Surinamers van verschillende achtergronden, zoals Javaanse-, hindostaanse-, creoolse-, marron-, inheemse-, Chinese-, Libanese-, Braziliaanse=, Cubaanse-,Haïtiaanse-, Europese- en overige gemeenschappen, gaan vreugdevol met elkaar om. Het is bijzonder mooi om te zien hoe een Braziliaanse dame het Sarnami kan spreken en hindostaanse

gerechten klaarmaakt of hoe een marron jongetje een lied zingt in het Javaans. Ondanks de verscheidenheid hebben wij geleerd om in harmonie met elkaar te leven, elk met hun eigen tradities, talen en religies. 

Helaas spelen sommige politieke partijen en groepen in de samenleving in op deze etnische diversiteit en laten ze de spanningen opzettelijk hoog oplopen, om hiervan zelf te profiteren. Het oproer van 17 februari 2023 heeft in Suriname de zorgen over racisme laten toenemen. De gebeurtenissen van deze dag brachten diepgewortelde spanningen tussen de etnische groepen aan het licht. Door dit incident werden discussies over racisme en discriminatie

in het land aangewakkerd. Gelukkig blijft de impact van deze uitbarstingen beperkt en blijft de bevolking grotendeels onaangetast. Begrip en verdraagzaamheid zijn nodig om deze kwesties aan te pakken en te overwinnen. Op de Internationale Dag van de Vrede komen Surinamers samen om te laten zien dat eenheid in diversiteit mogelijk is. 

Rotaract Peace Walk in Suriname: Samen Stappen naar Wereldvrede

Op zondag 24 september organiseert de lokale Rotaract-gemeenschap, waaronder de Rotaract Club of Paramaribo, Rotaract Club of FRESH en de Rotaract Club of Genesis, een Rotaract Peace Walk. 

Het doel van de wandelloop is om vrede te promoten. “Eén van de focuspunten van de rotaract is het creëren van vrede in de wereld”, geeft Raïsza Siswowijoto, President van de Rotaract Club of Genesis in een reactie aan Dagblad Suriname. Volgens Raïsza is het nodig om de onderlinge banden te versterken. We leven in een diverse wereld, waar hoop van essentieel belang is. Deelnemers zullen ter ere van de Wereldvrededag samen een wandeltocht van 2,3 kilometer afleggen, die begint aan de Dr. Sophie Redmondstraat. Ongeveer 75 deelnemers zullen meedoen aan deze bijzondere loop. 

De wandelloop is niet alleen een gelegenheid om fysiek actief te zijn, maar ook om vredesboodschappen te verspreiden. Deelnemers dragen hierbij symbolische witte kleding en laten zien dat vrede een gemeenschappelijke wens is die een ieder wereldwijd verenigt.

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie