• maandag 16 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Eerste veroordeling na gebruik van het beledigende woord 'koelie’

| FunX.nl | Door: Redactie

Voor het eerst in Nederland is iemand veroordeeld voor het gebruik van de beledigende term ‘koelie'. Een rechter in Den Haag heeft onlangs een geldboete van 150 euro opgelegd aan James Y. Hij had de Hindoestaans-Nederlandse programmamakers Avish Jajairam en Shashi Roopram beledigd door hen 'koelie' te noemen, en hij noemde hen ook 'donkere witte ezels' naar aanleiding van een reportage over Black Lives Matter. Volgens de rechter is het gebruik van de term 'koelie' in deze context beledigend en strafbaar.

Belangrijke erkenning

Jajairam en Roopram werken voor het YouTube-kanaal UP! Network NL. Dat is een rechts georiënteerd platform gericht op politiek

nieuws en actualiteit. Volgens Jajairam is het vonnis een belangrijke erkenning van het bestaan van interetnisch racisme, oftewel racisme tussen verschillende allochtone groepen. ''Dat is goed want vanaf nu moet de samenleving daar iets mee'', vertelt hij in een interview met De Telegraaf. De twee programmamakers uit Den Haag ervaren regelmatig beledigingen en bedreigingen. Jajairam benadrukt dat ze sinds 2021 consequent aangifte doen van dergelijke incidenten. Wij vinden dat er niet met twee maten mag worden gemeten. ''Als het n-woord – terecht - niet mag worden gebruikt, dan moet koelie ook niet mogen'', aldus Jajairam.

Scheldwoord

Oorspronkelijk werd de term koelie gebruikt om ongeschoolde contractarbeiders uit Azië

aan te duiden. Deze arbeiders werden ingezet voor zwaar handwerk in Nederlands-Indië en Suriname. Het woord heeft in Suriname een negatieve betekenis gekregen en het werd geleidelijk een scheldwoord dat gericht is op Hindoestanen.

Historisch moment

Shashi Roopram beschouwt de uitspraak van de rechter als een historisch moment voor de Hindoestaanse gemeenschap. Hij vertelt dat veel Hindoestanen vanuit Suriname naar Nederland zijn gekomen mede vanwege raciale spanningen tussen Afro-Surinamers en Hindoestanen. ''Mijn moeder is als kind in Paramaribo vreselijk gepest en gediscrimineerd en werd daarbij ook ’koelie’ genoemd. Helaas wordt die term in Nederland te pas en te onpas gebruikt. We zijn heel blij dat de rechter nu aangeeft dat dit niet zonder gevolgen hoeft te zijn.Dat onze bezwaren nu worden gehoord, zal vooral ook voor de oudere generatie veel betekenen'', aldus Roopram. Roopram voegt eraan toe dat racisme ook binnen de Hindoestaanse gemeenschap voorkomt. Hij benadrukt dat niemand vrij is van dit probleem en dat racisme tussen alle etnische groepen bestaat. 

Hinder tijdens werk

Jajairam en Roopram geven aan dat ze regelmatig hinder ondervinden bij hun werk. Naar eigen zeggen komt dit door, de rechtse oriëntatie van hun kanaal. In 2021 werden ze geconfronteerd met een incident tijdens het bezoek van de Surinaamse president Chan Santokhi, die naar Nederland kwam om de Anton de Kom-lezing te houden. Tijdens dit bezoek werden Jajairam en Roopram omsingeld door een groep demonstranten. Jajairam legt uit: ''Er was protest vanuit de Afro-Surinaamse gemeenschap omdat Santokhi een Hindoestaan is. Die zou die lezing niet mogen geven en werd voor koelie uitgescholden. Wij werden door een man of 40 bedreigd en moesten door de politie worden ontzet.” De beelden heeft UP! Network niet uitgezonden. ''We werden met zoveel haat geconfronteerd dat we het risico niet durfden te nemen.''

| FunX.nl | Door: Redactie