Miskin: Afspraken met IMF bemoeilijkten loononderhandeling
| starnieuws | Door: Redactie
De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) onder leiding van Michael Miskin, heeft op een vergadering aangetoond waarom onderhandelen met de overheid over loonsverhogingen zo moeilijk verloopt. Een belangrijke reden is dat volgens de afspraken met het IMF, de regering niet meer dan 6.7 procent van het Bruto Binnenlands Product aan lonen mag besteden. Volgens de begroting van dit jaar gaat de regering ruim SRD 11 miljard uitbetalen aan lonen uit de SRD 170 miljard dat het land opbrengt. Daarin zijn de verhogingen niet meegenomen. Incorporeren van de koopkrachtversterking gaat de regering ook extra geld kosten. Het is niet duidelijk of
Miskin heeft op de vergadering met diverse bondsbesturen in het SIVIS gebouw, vrijdag uitgebreid uitgelegd wat de stand van zaken is over de onderhandelingen en waarmee de onderhandelaars rekening moeten houden. Naast de IMF overeenkomst vormt het feit dat de regering met alle bonden praat in plaats van een enkele vertegenwoordiging (Ravaksur) zoals de International Labour Organization (ILO) voorschrijft, een grote uitdaging. Hierdoor is er geen eenduidig bod van de overheid, ontstaan er verschillende resultaten en verwarring bij de
Een van de eisen van de vakbonden is dat de koopkrachtversterking deel wordt van het salaris en onbelast moet zijn. Miskin heeft met enkele berekeningen aangetoond dat dit een dure oplossing is. Afhankelijk van de arbeidscategorie wordt van de lonen tussen de 18 procent en 56 procent afgedragen. Miskin illustreert: Als een directeur SRD 19.500 bruto verdient waarvan 56 procent wordt belast en de SRD 3.500 geïncorporeerd wil hebben, gaat de overheid een loonsverhoging van ruim SRD 8000 moeten geven. Miskin rekent uit: "In dit geval gaat 56 procent van elke SRD die hij verdiend terug naar de overheid. Hij houdt 44 % over. SRD 3.500 gedeeld door 44, maal 100 is SRD 7.954. Dus wil je die 3500 incorporeren moet je hem een loonsverhoging van bijna SRD 8.000 geven."
De vakbondsleider benadrukt wat er met Ravaksur plus is bereikt. "20 procent loonsverhoging, verdeeld over 1 juli 2024, 15% en 1 januari 2025, 5 procent. De incorporatie van de SRD 3.500 gebeurd in één keer op 1 januari 2025. Er komt een nieuwe loonreeks, per juli en januari weer. Op beide momenten worden de gepensioneerden geherwaardeerd."
Miskin heeft de aanwezigen aangetoond met presentaties over de begroting en uitgaven van de regering, dat er geen ruimte is voor meer verhogingen. De overeenkomst met IMF dicteert dat 6,7 % van de BBP aan lonen besteed mag worden. Overschrijden kan leiden tot stopzetten van het programma, geeft Miskin aan.
Miskin merkt tegenover Starnieuws op: "Die begroting loopt natuurlijk tot het eind van het jaar. Wanneer de loonsverhoging rond is en de salarissen worden uitbetaald, gaan de cijfers zichtbaar zijn. Wij kunnen dan pas uitrekenen wat het wordt. De regering weet al wat het wordt omdat zij die cijfers al heeft. We kunnen ervan uitgaan dat de regering een manier heeft gevonden om in de marge te blijven. Die begroting is goedgekeurd in februari en was het BBP gesteld op SRD 170 miljard. Misschien is het nu hoger, zou kunnen. Maar sowieso, om ruimte te creëren ga je in beleid moeten knippen."
| starnieuws | Door: Redactie