• dinsdag 08 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NIEUWE VEERBOOT KAN AL 2,5 JAAR NIET VAREN

| united news | Door: Redactie

Foto: De splinternieuwe en hypermoderne veerboot Le Malani die de verbinding tussen de grensplaatsen Albina en Saint-Laurent-du-Maroni zou moeten onderhouden. | Auteur: Armand Snijders.

De splinternieuwe en hypermoderne veerboot Le Malani kan niet worden ingezet om de verbinding tussen de grensplaatsen Albina en Saint-Laurent-du-Maroni te onderhouden.

Door laksheid aan Surinaamse zijde zijn de aanmeerfaciliteiten in Albina niet in orde, waardoor de ferry al 2,5 jaar aan de Franse kant ligt.

De 56 meter lange Le Malani arriveerde op 17 februari 2022 in Frans-Guyana vanuit Mauritius, een ander overzees gebiedsdeel van Frankrijk in de Indische Oceaan. Daar hadden de Fransen de boot voor 5

miljoen euro op de werf van Indian Ocean Shipyard laten bouwen, speciaal voor de pendeldienst tussen Saint-Laurent-du-Maroni en Albina.

De nieuwe ferry moet de in 1976 gebouwde La Gabrielle vervangen. Deze heeft sinds 1991 dienst gedaan, maar is inmiddels te oud om nog verantwoord passagiers en auto’s over te kunnen zetten. Bovendien is de boot vaak defect, waardoor deze vaker niet dan wel vaart. Door de slechte staat waarin de veerboot verkeert, kan deze alleen bij het juiste getij varen, bovendien slechts op halve kracht.

Daaraan zou met de ingebruikname van Le Malani definitief een einde komen. Frankrijk draaide voor vrijwel alle

kosten voor de nieuwe ferry op. Van Suriname werd verlangd dat de verpauperde aanmeerfaciliteiten in Albina drastisch werden verbeterd. Maar in februari 2022 was Suriname de gemaakte afspraken nog niet nagekomen, terwijl men al jaren eerder wist dat de nieuwe veerboot zou komen.

De coronacrisis en de financiële en economische puinhoop van het land werden als argumenten gebruikt om die laksheid goed te praten. Geldgebrek kon echter het probleem niet zijn: de Europese Unie was bereid maximaal 2,7 miljoen euro uit te trekken voor de aanleg van de faciliteiten.

Uiteindelijk werd pas eind vorig jaar begonnen met de werkzaamheden in Albina, die in maart van dit jaar opgeleverd zou worden. Maar de Fransen oordeelden dat de lokale aannemer dusdanig slecht heeft gewerkt, dat het eindresultaat werd afgekeurd. Daardoor kan Le Malani nog altijd niet in de vaart genomen worden.

Surinaamse ondernemers zijn de aanhoudende blunders van betrokkenen spuugzat en hebben inmiddels een brief gestuurd naar minister Nurmohamed om opheldering te vragen over waarom zij nog altijd worden geconfronteerd met ‘aanzienlijke vertragingen in het transporteren van goederen vanuit Frans-Guyana naar Paramaribo. In de brief, die is ondertekend door de ondernemer Harrydath Ramsaran, wordt aangedrongen op ‘een snelle en adequate oplossing’ die van vitaal belang is ‘om verdere economische schade te voorkomen en de continuïteit van de handel en transport tussen Suriname en Frans-Guyana te waarborgen’.

Frankrijk is behoorlijk geïrriteerd door het Surinaamse geblunder en zou zelfs overwegen Le Malani in te zetten op een plaats waar deze wel goed ingezet kan worden. De Surinaamse autoriteiten doen er in deze pijnlijke kwestie tot nu toe het zwijgen toe.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie