• zaterdag 10 April 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Directeur Bennanon kocht vermoedelijk onderwijzerswoning

Datum: | Bron: sun.sr | Door: Redactie

Onlangs kreeg SUN informatie dat lerarenwoningen van het ministerie van Onderwijs verkocht zijn voor functionarissen op dat ministerie, waaronder directeur Natasja Bennanon. Volgens informatie gaat het om een onderwijzerswoning op Domburg. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) zegt dat zij deze informatie ook gekregen heeft en het 'oppervlakkig' heeft nagetrokken.

Zij heeft inderdaad kunnen vaststellen dat woningen verkocht zijn, maar moet de informatie wederom goed nagaan. De verkopen gaan terug naar 2012, toen de toegankelijkheid tot districten en scholen is verbeterd. Een verbeterde infrastructuur en transport zorgden ervoor dat het ministerie de lerarenwoningen niet meer nodig had. Leraren hoefden sedertdien niet meer te wonen in een betreffend district, omdat zij per voertuig de scholen kunnen bereiken. 'De huizen zijn zo'n tien jaar geleden verkocht en mensen hebben die ook kunnen kopen. Niet alleen mevrouw Bennanon heeft kunnen kopen, maar ook anderen op het ministerie. Ik heb daar verder geen onderzoek naar gedaan, omdat ik begrijp dat het op een zodanige wijze is geschied, dat er keuzes zijn gemaakt', aldus Levens.

Begrip voor de verkoop

De minister zegt alle begrip ervoor te hebben dat de woningen verkocht worden, zodra het ministerie die niet meer nodig heeft. Hetzelfde is gebeurd in Nickerie, waar er woningen zijn op naam van het ministerie, terwijl er inmiddels genoeg leerkrachten in het district zelf zitten. Levens: 'Het onderhoud kost te veel en de woningen zijn niet meer nodig. Ook de woningen van Nickerie zijn verkocht'.

'Verkoop voor functionarissen is nooit correct'

Op de vraag als het correct is dat functionarissen in de gelegenheid gesteld worden om de woningen te kopen, zegt de minister dat zij dat 'niet sterk' vindt dat voorkeur gegeven wordt aan functionarissen van het ministerie. "Dat is in het algemeen nooit correct. Dit is mijn persoonlijke opvatting en ik denk dat er regels zijn die dat verbieden. Ik heb me daarin niet verdiept, maar er is zoveel fout gegaan in de afgelopen tien jaar, dat ik geen vooruitgang zal boeken als ik aan al die zaken aandacht moet schenken. De grote corruptieschandalen worden echter wel aangepakt", zegt Levens.

Datum: | Bron: sun.sr | Door: Redactie