• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Hij heeft ons beloofd dat ze alles gaan weghalen’

| de ware tijd | Door: Redactie

Protestactie Brownsweg afgeblazen na gesprek met vicepresident

Tekst en beeld Jason Pinas

PARAMARIBO — De protestactie die bewoners van Brownsweg in Brokopondo voor vandaag hadden gepland gaat niet door. Dit besluit is gisteren genomen na een onderhoud met vicepresident Ronnie Brunswijk.

De dorpelingen zijn niet te spreken over het feit dat de regering heel weinig van zich heeft laten horen nadat een boot met een behoorlijke lading cyanide onlangs is gezonken in het stuwmeer. Daarnaast wordt geëist dat een grote partij calciumoxide die ligt op de plaats Waterwood Dam 10 in Brownsweg onmiddellijk uit het gebied wordt verwijderd.

“Hoe kan het dat zoveel cyanide

in het district komt zonder dat de regering iets ervan weet?”

Ultimatum geparkeerd

Tijdens een zondag gehouden krutu in het dorp hebben de lokale bewoners fel uitgehaald naar de regering omdat ze toen nog dachten dat het spul te Waterwood cyanide was. “Ze hebben tot dinsdag om het weg te halen. Als ze dat niet doen gaan wij het voor ze brengen in de stad”, zei Dionne Diko zondag na afloop van de krutu tegen journalisten. Meerdere dorpshoofden en alle drie parlementariërs van het district waren aanwezig om de bezorgdheid van dorpelingen aan te horen.

Na het gesprek met Brunswijk neemt de plaatselijke

bevolking even een afwachtende houding. “We hebben gesproken met de vicepresident. Hij heeft ons beloofd dat ze woensdag alles gaan verwijderen. Dus we wachten even om te kijken wat gaat gebeuren”, verduidelijkt dorpeling Jolanda Leidsman tegenover de Ware Tijd. Voor hoe lang het ultimatum is uitgesteld is niet duidelijk.

Bewuste handeling regering

De lokale bewoners eisen ook dat iedereen die cyanide gebruikt voor goudwinning wordt verwijderd uit het district. “Zou de president  dit water willen drinken?” vraagt Diko retorisch. Ook DNA-leden gaan volgens haar niet vrijuit. “Kijk wat de cyanide doet met ons drinkwater. We zijn erg teleurgesteld in de regering. Laten ze ons voorzien van goed en gezond drinkwater. We kunnen dit ook brengen naar De Nationale Assemblee om het daar voor ze te zetten.”

Diko ziet de ‘toelating’ van cyanide in het district als een bewuste actie van de regering. “Ze hebben het geprobeerd met de overstroming. Dat is niet gelukt dus ze proberen het nu met cyanide om ons te vergiftigen”, vermoedt ze.

Regering is schuldig

Diezelfde mening deelt Lesley Hardley ook. Zonder een duidelijk bewijs te hebben, is hij ervan overtuigd dat toppers binnen de regering, onder wie vicepresident Ronnie Brunswijk en Abop-parlementarier Edgar Sampie meer weten over de cyanide kwestie. Ook de politie van Brownsweg en Klaaskreek werken volgens Hardley mee.

“Hoe kan het dat zoveel cyanide in het district komt zonder dat de regering iets ervan weet? Hoe gaat het voorbij de controlepost op Klaaskreek en de politiepost van Brownsweg?” werpt hij boos op. Hardley zegt daarom tot het uiterste te zullen gaan om zijn woongebied te beschermen. “Kande na kiri den man wani kiri unu fu teki a presi disi abra. Maar dat gaat niet gemakkelijk gebeuren. Ik kom op voor mijn rechten en ik ga dat met alles wat ik in me heb doen”, zegt hij strijdvaardig.

| de ware tijd | Door: Redactie