• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana Verzet Zich Tegen Venezolaanse Aanspraken op Essequibo

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Guyaanse regering heeft haar bezorgdheid geuit over een nieuwe wet aangenomen door de Venezolaanse Nationale Vergadering, die de Essequibo-regio, meer dan tweederde van Guyana’s grondgebied, claimt als deel van Venezuela.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking in Georgetown benadrukte dat Guyana zijn soevereiniteit en territoriale integriteit zal verdedigen, in overeenstemming met internationaal recht.

Deze actie van Venezuela wordt gezien als een schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Guyana, het internationaal recht, en eerdere overeenkomsten, waaronder het bevel van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) en de Argyle-verklaring.

Guyana roept de internationale gemeenschap op om het illegale expansionisme van Venezuela te

verwerpen en dringt aan op een oplossing via het ICJ. De Guyaanse minister van Binnenlandse Zaken, Robeson Benn, bekritiseerde ook de schending van de Argyle-verklaring door Venezuela.

De premier van St. Kitts en Nevis, dr. Terrence Drew, benadrukte de inzet van de Caribische Gemeenschap (Caricom) voor een vreedzame oplossing van het grensconflict.

Ondanks de spanningen, streeft Guyana naar een gerechtelijke schikking van het decennia-oude grensgeschil met Venezuela, dat aanspraak maakt op de Essequibo-regio en een deel van Guyana’s Exclusieve Economische Zone.

| dagblad suriname | Door: Redactie