
Steeds meer burgers bereikt via Koopkrachtversterking: ISP boekt zichtbare resultaten
| suriname herald | Door: Redactie
Het Integraal Sociaal Programma (ISP), onder leiding van Julio Bhikharie, vormt een belangrijk onderdeel van het sociaal beleid van de regering-Santokhi en begint steeds meer zichtbare resultaten op te leveren.
Dankzij de nauwe samenwerking tussen het Kabinet van de President en het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), is het programma niet alleen toegankelijker geworden voor burgers in nood, maar verloopt ook de uitvoering merkbaar efficiënter.
De huidige fase van het programma richt zich vooral op drie pijlers: de koopkrachtversterking (KKV), de basiszorgverzekering (BZV) en het voedselprogramma. Dankzij een intensieve opschoning van het registratiesysteem en verbeteringen in de uitvoering, verloopt de
Zo gaf het ministerie van Sozavo eerder dit jaar aan dat het ongeveer 30.000 personen heeft verwijderd uit het bestand voor koopkrachtversterking, dat circa 130.000 geregistreerden bevatte. Het bestand is nu gekoppeld aan het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma) en het pensioenfonds. Daardoor zijn alle ambtenaren en gepensioneerden uit het koopkrachtversterkingsbestand verwijderd.
Een van de meest opmerkelijke ontwikkelingen is dat het merendeel van de goedgekeurde aanvragen daadwerkelijk wordt uitbetaald — iets wat in het verleden vaak stagneerde door een maandelijks bestedingsplafond. Hoewel de regering onlangs toestemming gaf om extra middelen aan het programma toe te wijzen,
Door het actief verwijderen van onrechtmatige of verouderde inschrijvingen is er ruimte ontstaan voor duizenden nieuwe aanvragen, zonder dat hiervoor extra staatsmiddelen nodig waren. Voor april 2025 zijn ongeveer vierduizend nieuwe uitkeringen ingepland.
De samenwerking met financiële instellingen heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. In plaats van uitsluitend gebruik te maken van de ‘moni karta’, worden burgers nu actief geholpen bij het openen van bankrekeningen. Hierdoor verlopen uitbetalingen sneller, veiliger en met minder risico op misbruik.
Ook het voedselprogramma onderging een moderniseringsslag. Zowel de voedselpakketten als de kortingen via het Foodbasket-programma en de bijbehorende vouchers zijn nu volledig digitaal beschikbaar. Burgers kunnen zelf online hun aanvragen indienen, wat zorgt voor meer transparantie en gerichte ondersteuning.
Volgens Julio Bhikharie, hoofd van het Managementteam Sociaal Programma, staat dit alles aan het begin van een bredere digitale transformatie. “We zetten de komende periode stevig in op digitalisering en de invoering van e-wallets, waarmee subsidieontvangers hun bestedingen beter kunnen beheren. Daarnaast investeren we in burgereducatie om mensen beter te informeren en actiever te betrekken bij het systeem.”
De recente vooruitgang onderstreept het streven van de regering naar een transparant, efficiënt en mensgericht sociaal beleid, waarbij hulp terechtkomt bij de burgers die het het meest nodig hebben.
| suriname herald | Door: Redactie