• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Gas en kernenergie krijgen groen stempel van EU ondanks kritiek

| snc.com | Door: Redactie

De Europese Unie geeft aardgas en kernenergie een groen label. Nu beide energiebronnen officieel 'duurzaam' zijn, kunnen bedrijven makkelijker investeringen aantrekken. In het Europees Parlement is veel tegenstand tegen dit besluit.

De Europese Commissie vindt dat gas- en kerncentrales de komende jaren nodig zijn om de nog vervuilendere kolencentrales te vervangen. Dit omdat nu nog niet genoeg echt duurzame energie wordt gemaakt.

De kerncentrales, die geen broeikasgassen als CO2 uitstoten, kunnen ook daarna de energievoorziening breder en stabieler maken, denkt de commissie. Bij gascentrales is de voorwaarde opgenomen dat ze uiterlijk in 2035 moeten overschakelen op schone energie, zoals waterstof.

De tegenstanders vinden

dat de overgang naar bijvoorbeeld zonne- en windenergie vertraagt als er volop geld wordt gestoken in gas- en kerncentrales. Bovendien zou Brussel nooit meer kritiek kunnen geven als een ander land een nieuwe gascentrale bouwt.

De tegenstanders kregen uiteindelijk maar 278 Europarlementariërs mee, waar ze er 353 nodig hadden om de plannen te dwarsbomen. De nationale regeringen van de EU-landen kunnen het groene label ook nog tegenhouden, maar dat lijkt nagenoeg uitgesloten. Nederland en de meeste andere lidstaten hebben hun steun al uitgesproken.

Meer geld voor transitie

Als energie uit gas- en kerncentrales geen groen stempel had gekregen, waren de energiebronnen daarmee niet

verboden. Maar investeerders en beleggers, zoals banken en pensioenfondsen, hadden dan mogelijk hun handen ervan afgetrokken.

Onder meer de Europarlementariërs van VVD en CDA zijn blij met de goedkeuring van de zogeheten taxonomie. Daardoor komt er juist "meer geld vrij voor een haalbare en duurzame energietransitie", zegt de VVD. "Hiermee kunnen we tegelijkertijd onze energie-onafhankelijkheid vergroten."

'Klap voor reputatie EU'

GroenLinkser Bas Eickhout noemt het juist een rampzalig signaal. "Een grote klap voor de reputatie van de EU als klimaatleider wereldwijd en in de strijd om onafhankelijk te worden van Russisch gas." Ook PvdA'er Paul Tang spreekt van "een pijnlijke en beschamende terugval voor Europa als aanvoerder in de strijd tegen klimaatverandering".

Teleurgestelde tegenstanders van gas en kernenergie ontrolden op de tribune van de vergaderzaal in Straatsburg een spandoek met de leus 'Verraad!'. Ze vestigen hun hoop nu op de Europese rechter. Oostenrijk en Luxemburg hebben al aangekondigd het voornemen aan te vechten.

Door: NU.nl/ANPBeeld: Getty Images


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie