Financiële positie werkende klasse flink achteruit gegaan
| starnieuws | Door: Redactie
Een
Daarnaast heeft de regering de prijzen van gascilinders maandelijks laten verhogen. Een gascilinder die SRD50 kostte, kost nu SRD320. Een verhoging van 540%. Hetzelfde geldt voor
Het bijna overal betalen voor medicijnen heeft ook een verwoestend effect gehad. Veel medicijnen zijn nu bijna onbetaalbaar. Zelfs voor operaties moeten patiënten zelf bijdragen aan de kosten. Dit geldt vooral voor de mensen met een Bazokaart. Wanneer mensen die al worstelen om hun basisbehoeften te dekken, ook geconfronteerd worden met onbetaalbare medische kosten, dan wordt het leven behoorlijk ondraaglijk.
De verhoging van inschrijfgelden en collegegelden maakt het voor veel jongeren, vooral uit arme gezinnen, vrijwel onmogelijk om een hogere opleiding te volgen. Dit versterkt de sociale ongelijkheid en belemmert de kansen van de toekomstige generatie.
Vanwege de koersstijging zijn de huurprijzen flink gestegen, wat het voor veel gezinnen moeilijker maakt om een betaalbare woning te vinden. Daarnaast vormt de stijging van de prijzen in de winkels een ander probleem. De inflatie heeft de prijzen van voedsel en andere basisgoederen in veel gevallen verveelvoudigd doen stijgen, terwijl het inkomen van de werkende klasse in geen verhouding staat tot deze stijgingen.
Dit alles gebeurt, terwijl het aflossen van een auto voor velen niet meer vol te houden is. De prijzen voor brandstof en het onderhoud van een voertuig zijn flink gestegen. Burgers betalen ruim SRD 16 aan government take, maar zien geen verlichting in hun leefomstandigheid.
De regering heeft aangekondigd dat zij van plan is om de financiële ondersteuning van 30.000 huishoudens in te trekken. Dit besluit komt op een moment dat de armoede al op recordhoogte is, en waar veel gezinnen afhankelijk zijn van deze steun om in hun basisbehoeften te voorzien. Het intrekken van deze financiële ondersteuning heeft grote gevolgen voor de kwetsbare groepen in de samenleving, zoals ouderen, werklozen en gezinnen met jonge kinderen. De financiële ondersteuning wordt weggehaald ondanks IMF deze regering op de vingers heeft getikt dat zij te weinig doet om de sociale verloedering op te vangen.
Deze regering heeft door deze maatregelen het volk in een financiële crisis gestort. Suriname bevindt zich in een vicieuze cirkel van armoede, waarbij de economische maatregelen die bedoeld waren om het land te stabiliseren, in werkelijkheid de financiële positie van de meeste burgers verder ondermijnen. Het is duidelijk dat de IMF-hervormingen niet het gewenste effect hebben gehad voor de Surinaamse bevolking.
De NDP heeft in haar politiekprogramma aangegeven dat huishoudens de basis vormen voor sociaal welzijn. Zij zijn prioriteit bij het sociaal beleid. De partij gaat voor welvaart en welzijn voor eenieder. Ahilia Welles (Lid NDP)| starnieuws | Door: Redactie